6 značilnosti občin z bogatimi ali revnimi prebivalci

Pogledali smo, po katerih lastnostih se ločijo občine s prebivalci, ki imajo visoke povprečne bruto prihodke od tistih, kjer imajo nizke.
26.11.2016 | zk
0
6 značilnosti občin z bogatimi ali revnimi prebivalci

6. Starostna odvisnost prebivalcev

0,3 (stopnja korelacije)*

Količnik starostne odvisnosti nam pove, kolikšen delež prebivalcev je v starostnih skupinah, ki so pretežno vzdrževane: torej otrok in upokojencev. Logika: če je teh prebivalcev več, bi morali biti bruto prihodki v povprečju nižji. Statistična analiza pokaže, da to načeloma drži, toda stopnja korelacije je razmeroma nizka (0,3).

 

5. Število podjetij na prebivalca

0,33

Več kot je podjetij na 1.000 prebivalcev, živahnejši je podjetniški utrip – in ta bi moral vplivati tudi na blaginjo prebivalcev. Analiza pokaže, da to res do neke mere drži – stopnja korelacije pa ostaja razmeroma nizka.

 

4. Neto plače v občini

0,37

Če delodajalci v občini izplačujejo v povprečju višje plače, tedaj bi morali biti tudi bruto prihodki na prebivalca višji. To seveda drži, a dosti manj, kot bi pričakovali. Da je to ujemanje manjše od pričakovanega, vplivata dva dejavnika. Prvi, več kot polovica Slovencev je zaposlenih zunaj občine, kjer prebivajo. In drugi, plača ni edini prihodek, ki ga upošteva izračun. Bruto prihodek na prebivalca zajema namreč vse tiste prihodke, ki se štejejo v osnovo za dohodnino.

 

3. Dodana vrednost na prebivalca

0,48

Bolj kot s plačami, ki jih izplačujejo delodajalci v občini, se bruto prihodek na prebivalca ujema z dodano vrednostjo, ki jo ustvari občinsko gospodarstvo. To preseneča.

 

2. Delež delovno aktivnih prebivalcev

0,64

Močno ujemanje med delovno aktivnostjo prebivalcev in povprečnim bruto prihodkom ne preseneča. Visoka stopnja delovne aktivnosti pomeni manj brezposelnih – prav od tod razlika z demografskim kazalnikom (starostna odvisnost) – ta nam pokaže zgolj delež prebivalcev v določeni starostni skupini.

 

1. Izobrazbena struktura

0,84

In kje je ujemanje največje? Z izobrazbo. Največ zaslužijo v občinah, kjer je delež prebivalcev z visoko izobrazbo najvišji. Tu je ujemanje zares izrazito in kaže, da je v Sloveniji izobrazba še vedno najboljša pot do boljšega socialnega položaja. Vsaj zaenkrat torej še velja: če hočete, da bodo prebivalci občine v povprečju bolje situirani, poskrbite za to, da se bodo izobraževali – in da bodo po zaključeni izobrazbi ostali v domačem kraju.

 

*Stopnja korelacije: Pearsonov koeficient. Ujemanje med dvema nizoma spremenljivk je večje, če je koeficient bližji številu 1 (ki označuje popolno ujemanje).

Oceni članek
0
Bodi prvi in oceni članek!

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • februar 2020
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2020
  • Lokalni skupnosti najbolj prijazno podjetje in podjetjem najbolj prijaznim kraji
  • Občina zdravja 2020
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva