Kam bežijo mladi in izobraženi?

Koliko let bi potrebovala posamezna občina, da bi na področju izobrazbene strukture prebivalcev ujela Trzin? Podatke smo izračunali s pomočjo letošnjega ISSO indeksa bega možganov.
18.02.2016 | rm
0
Kam bežijo mladi in izobraženi?
Le 7 občin zaostaja za Trzinom po izobrazbeni strukturi za manj kot 10 let.

Med občinami v Sloveniji ima najugodnejšo izobrazbeno strukturo prebivalcev Trzin, kjer ima 44 odstotkov zaposlenih prebivalcev visoko ali višjo izobrazbo. Izračunati za kolikšen odstotek zaostaja ta ali ona občina za tem podatkom ni težko: potrebujete pač le podatek o deležu za posamezno občino. Mi pa smo naredili korak naprej: izračunali smo, koliko posamezna občina zaostaja za Trzinom v letih, ki bi bila potrebna, da bi občina ujela raven izobrazbene strukture, kot jo ima Trzin zdaj.

Ta pogled daje precej drugačno in dosti bolj dramatično podobo: Ljubljana ali Škofljica lahko dosežeta sedanjo raven Trzina v štirih letih. Črna na Koroškem bi pri sedanjih gibanjih za to potrebovala 166 let.

Kako smo to izračunali? S pomočjo našega indeksa bega možganov. Celotna formula zajema podatke o sedanji izobrazbeni strukturi, številu podeljenih diplom prebivalcem občine, indeks bega možganov, ki pokaže razmerje med številom diplomantov (oziroma diplom) in spremembo izobrazbene strukture. Črna na Koroškem ima tako neugoden rezultat prav zaradi bega možgan: mladi Črnjani ne študirajo manj pridno od njihovih vrstnikov drugod po Slovenij, le v svojo domačo občino se praviloma ne vračajo.

Zaostanek občin na področju izobrazbene strukture

  število občin
manj kot 10 let 7
10 do 20 let 62
20 do 50 let 122
več kot 50 let 14

Povsem obrnjeno sliko dobimo pri Škofljici, občini, kjer se izobrazbena struktura prebivalstva spreminja zelo hitro in to na račun priseljevanja. Kot kaže naša letošnja analiza indeksa bega možganov (IBM), se mladi izobraženci selijo  občine, ki so tudi sicer najbolj privlačne za priseljevanje. Prav na vrhu seznama je Škofljica, ki tudi sicer izstopa med občinami, privlačnimi za priseljevanje.

Indeks bega možganov smo pripravili kot merilo, ki bi občinam pomagalo oceniti, koliko mladih se po zaključenem študiju vrne v svoj kraj. Merilo je grobo v tem smislu, da nam ne daje precizne številke, ampak zgolj osnovno indikacijo, ki pa je vendarle dovolj uporabna.

Ob branju podatkov je potrebno upoštevati dve pomanjkljivosti indeksa. Prva: statistični urad ne objavlja podatkov o tem, koliko mladih je zaključilo študij, ampak o številu diplom, podeljenih prebivalcem nekega kraja. Četudi od tega števila odštejemo vse tiste diplome, kjer je povsem očitno, da gre za drugo ali tretjo listino, ki jo je dobil posameznik, končna številka ni povsem natančna. Ker pa lahko z precejšnjo gotovostjo sklepamo, da je razmerje med številom podeljenih diplom in številom diplomantov (torej oseb, ki so zaključile študij) po občinah enakomerno, nam indeks vendarle razkrije glavni trend.

Druga pomanjkljivost podatka je manjša. Naš indeks je razmerje med številom podeljenih diplom in spremembo izobrazbene strukture v določenem obdobju. Nikakor ni rečeno, da gre pri diplomirancih in izobražencih, ki v občini zaposlijo delo, za iste osebe. A to niti ni bistveno.

Kar je pomembno: indeks jasno pokaže, kam se mladi izobraženci priseljujejo ali vračajo in kam se ne vračajo in ne priseljujejo. Če na primer mladi s prebivališčem v občini Kostel prejmejo v štirih letih 18 diplom, število zaposlenih z višje ali visokošolsko izobrazbo pa se v naslednjem obdobju (vgrajen zamik je eno leto) ne spremeni, je znak več kot jasen.

 

Lestvica: Koliko let zaostajajo posamezne občine glede na izobrazbeno strukturo za Trzinom?

Indeks bega možganov 2016

Oceni članek
0
Bodi prvi in oceni članek!

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • februar 2020
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2020
  • Lokalni skupnosti najbolj prijazno podjetje in podjetjem najbolj prijaznim kraji
  • Občina zdravja 2020
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva