Kam je šel evropski denar v obdobju 2014-2020?

V programskem obdobju 2014-2020 so občine prejele kot neposredni upravičenec 541 milijonov sredstev. To vsaj kažejo podatki o projektih, objavljeni na spletni strani www.euskladi.si.
27.10.2021 | zk
0
Kam je šel evropski denar v obdobju 2014-2020?
(Foto: Images_of_money visualhunt.com)

Če pogledamo absolutne zneske, ni posebnih presenečenj. Največ denarja je šlo v mestne občine in v kraje, ki so bili nosilec večjih regionalnih projektov (na primer Dravograd  ali Žužemberk). Največ denarja je šlo v Ljubljano: 86 milijonov ali okrog 16 odstotkov celotnega zneska – to ne odstopa daleč od deleža slovenskega prebivalstva, ki živi v prestolnici.

Bolj zanimivi so podatki, preračunani na število prebivalcev. V povprečju so občine prejele okrog 260 evrov na prebivalca. Na vrhu seznama so ponovno kraji, ki so bili nosilec večjih projektov in kjer zato ta izračun ne daje popolne podobe (morali bi upoštevati delež celotnih sredstev projekta, namenjen  za dejavnosti v posamezni občini).

Kar preseneča, je zagotovo to, da je le 29 občin prejelo nadpovprečni znesek na prebivalca. Srednja vrednost EU sredstev na prebivalca za 212 občin je tako le dobrih 56 evrov. Tudi če upoštevamo, da so pri kar nekaj občinah sredstva podcenjena (ker so zajeta pri občini – nosilki regionalnega projekta), ostanejo razlike med občinami precejšnje. Veliko denarja gre v razmeroma majhno število občin. Po drugi strani pa veliko občin očitno ni izkoristilo vseh možnosti, ki so bile na voljo. 23 občin kot upravičenec ni prejelo niti evra.

 

In za kaj je bil denar porabljen? Kot v prejšnjem obdobju daleč največ za vodovode (144 milijonov ali 27 odstotkov) in kanalizacijo ter čistilne naprave (102 milijona ali 19 odstotkov) – skupaj je šlo torej za infrastrukturne projekte povezane s pitno ali odpadno vodo 46 odstotkov vseh pridobljenih sredstev. Za poslovno infrastrukturo je šlo osem odstotkov denarja, podobno pa tudi za energetsko učinkovitost. Med večjimi deleži je še tisti za varstvo kulturne dediščine: za ta namen so občine pridobile 35 milijonov ali 6 odstotkov celotnega zneska, pridobljenega v zaključenem programskem obdobju.

 

Celoten seznam.

 

 

 

Oceni članek
0
Bodi prvi in oceni članek!

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • februar 2021
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2021
  • Zlati intervjuji
  • Občina zdravja 2021
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva