Kje živijo najstarejši?

Katera občina pri nas ima najstarejše prebivalstvo? Da bi odkrili kraje, posebej ugodne za starost, smo pogledali delež starejših od osemdeset let in izračunali indeks stoletnih.
20.08.2018 | zk
0
Kje živijo najstarejši?
(Foto: rileyroxx - Visualhunt.com)

V Sloveniji je na začetku leta živelo 187 stoletnikov, torej prebivalcev, starih 100 let ali več. Domovali so v 85 občinah, pri čemer je imelo 58 občin po enega prebivalca s tromestno številko za starost. V 27 občinah sta živela vsaj po dva stoletnika.

INDEKS STOLETNIH.

Da bi odkrili kraje, ki so dolgi starosti posebej naklonjeni, smo izračunali indeks stoletnih. Primerjali smo, kolikšen delež celotnega prebivalstva Slovenije živi v določenem kraju, z deležem vseh slovenskih stoletnikov, ki živijo v tej občini. V Mariboru na primer živi 5,4 odstotka prebivalcev Slovenije in 5,3 odstotka slovenskih stoletnikov. Indeks stoletnikov za Maribor je tako 1,0.

Kateri kraji izstopajo? Če upoštevamo vse kraje, ima daleč najvišjo vrednostjo indeksa Ribnica na Pohorju. A to je statistično nekoliko izkrivljen podatek: idilični kraj na Pohorju ima namreč le dobrih tisoč prebivalcev, kar pomeni pol promila slovenskega prebivalstva. Že  samo en stoletnik v kraju pomeni pol odstotka vseh superstarih pri nas.

Prava prestolnica slovenskih stoletnikov je zato Ljutomer. V kraju z dobrimi 11.000 prebivalci (0,5%) se jih je kar osem rodilo še v avstro-ogrskem cesarstvu. Zelo visoko vrednost indeksa imajo tudi bližnji Križevci.

občina Število stoletnikov Indeks stoletnikov
Ljutomer 8 7,80
Križevci 2 6,20
Preddvor 2 6,11
Dobrepolje 2 5,70
Štore 2 5,19
Škofljica 3 2,99
Murska Sobota 5 2,95
Idrija 3 2,82
Nova Gorica 6 2,10
Trebnje 2 1,75

Najboljšo vrednost med mestnimi občinami ima Murska Sobota, kjer domuje pet slovenskih stoletnikov. V precej večji Novi Gorici jih je doma šest. Zanimivo: stereotipna predstava bi največ stoletnikov umestila nekam v hribovsko idilo, a očitno jim prav prijata mestni zrak in hrup. Pet mestnih občin ima vrednost indeksa večjo od 1. V Ljubljani denimo živi 43 stoletnikov, kar je 23 odstotkov vseh. V prestolnici sicer živi 14 odstotkov prebivalcev Slovenije.

DELEŽ STAREJŠIH OD 80 LET.

Standardni pogled na starostno strukturo kraja nam daje indeks staranja, ki primerja delež starih in mladih prebivalcev, pri čemer so kot stari definirani vsi, ki imajo vsaj 65 let. Za našo analizo smo uporabili nekoliko drugačen pogled in izračunali delež prebivalcev, starejših od 80 let. Namen: odkriti občine, kjer je delež starih posebej visok - ali posebej nizek.

 

Podoba je precej uravnotežena: v večini krajev je delež starejših od 80 let giblje med štirimi in šestimi odstotki. V Sloveniji je delež starejših od 80 let 5,2 odstotka. V sedmih občinah je delež starih izrazito visok, večji od osmih odstotkov. Izstopajo manjši in odročnejši kraji, kjer dostikrat zasledimo ekstremne vrednosti. Tako ima največji delež zelo starih Osilnica. Le za malenkost nižji delež ima Gornji Grad – učinek večjega doma za starostnike v manjšem kraju. In kje je zelo starih najmanj? V Zavrču, Cerkvenjaku in Komendi jih je manj kot tri odstotke.  

 

Celotna tabela.

Oceni članek
0
Bodi prvi in oceni članek!

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • marec 2019
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2019
  • Dobre prakse razvojno najprodornejših občin
  • veliki intervju: dr. Janez Bogataj
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva