Merilno orodje za volilno leto

Analize občin ISSO imajo leta 2018 pomemben dodatek, ki meri uspešnost razvojne politike v zadnjih štirih letih
14.12.2017 | zk
0
Merilno orodje za volilno leto
(Foto: The Library of Congress)

Orodje za volitve

Analiza občine ISSO je standardno orodje, s katerim lahko spremljate uspešnost občine, identificirate glavne primerjalne prednosti in razvojne izzive. V letu 2018 dodajamo analizi pomemben dodatek, ki meri uspešnost razvojne politike v zadnjih štirih letih: ISSO preboja.

Posebni indeks ISSO preboja smo razvili za izbor zmagovalk za Zlati kamen 2018: po odločitvi strokovnega sveta projekta je namreč rdeča nit izbora tokrat prav uspešnost zadnjega mandata. Indeks je sestavljen iz dveh večjih sklopov. Prvi se osredotoča na štiri ključna razvojna področja. To so trg dela, učinkovitost, gospodarstvo in okolje. Izbrali smo kazalnike za tiste dejavnike, na katere ima občinska razvojna politika (vsaj posredno) dovolj velik vpliv in kjer se rezultati lahko pokažejo v relativno kratkem času.

Drugi sklop je gibanje vrednosti »običajnega« indeksa razvoje uspešnosti ISSO. Načeloma bi morale biti razlike v vrednosti sestavljenega indeksa dovolj, da ocenimo uspešnost razvoja v nekem obdobju. Toda ker smo metodologijo indeksa ves čas nadgrajevali (to je običajno tudi pri podobnih raziskavah po svetu), so vrednosti le pogojno primerljive: lahko nudijo neko grobo orientacijo, zlasti če jih uporabimo v kombinaciji z drugimi podatki.

Analiza občine ISSO je s tem dodatnim orodjem še boljše razvojno spričevalo nekega kraja. Oblikovana je tako, da na hiter in pregleden način daje celovito sliko razvojnega položaja, pri tem pa izhaja iz skrbno izbranih kompleksnih kazalnikov. Ti kazalniki so v glavnem izvedeni iz statističnih podatkov, ki jih pri pripravi uporabimo le kot surovino.
Metodologija, ki jo uporabljamo, je prenesena z najboljših primerov primerjav okolij, kot jih denimo pripravljajo za Svetovni forum v Davosu, za OECD, Organizacijo združenih narodov ali v svetovalnih hišah kot je PriceWaterhouseCooper. Na slovenske razmere smo metodologijo prilagodili pod strokovnim nadzorom članov strokovnega sveta projekta, ki vključuje vidne strokovnjake s treh univerz in iz prakse.

Oceni članek
0
Bodi prvi in oceni članek!

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • februar 2020
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2020
  • Lokalni skupnosti najbolj prijazno podjetje in podjetjem najbolj prijaznim kraji
  • Občina zdravja 2020
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva