Merimo kulturo

Koliko denarja občine namenjajo za kulturo v svojih proračunih?
06.03.2019 | zk
0
Merimo kulturo

Skupaj so občine v petih letih za področje kulture (torej za ohranjanje dediščine in za programe) porabile 627 milijonov evrov ali dobrih 125 milijonov na leto. Če preračunamo zneske na prebivalca, to pomeni 304 evre ali 61 evrov na prebivalca na leto.

Za ohranjanje kulturne dediščine so občine porabile manj kot 80 milijonov evrov v petih letih – to je 13 odstotkov celotnega zneska, porabljenega za kulturo. Če pogledamo posamezna področja, je šlo največ denarja za knjižnice – te so porabile tretjino občinskega denarja, namenjenega kulturi. Sledi kategorija »drugo« s 165 milijoni v petih letih.

Da bi bolje razumeli to kategorijo, moramo ločeno pogledati investicijske in tekoče odhodke. Za investicije so v petih letih porabili nekaj več kot četrt denarja, namenjenega kulturi: največ (62 odstotkov) prav za »druge programe«. Med te namreč občine uvrščajo gradnjo večnamenskih domov.

 

 

Če pogledamo skupne odhodke za kulturo na prebivalca po občinah, so zato v ospredju prav majhni kraji, kjer so v zadnjih letih gradili takšne domove. Največ so za kulturo na prebivalca porabili v Podlehniku: v petih letih kar 1874 evrov!  V ozadje tega zneska je 2,6 milijona evrov vredna investicija v večnamenski kulturno- turistični center.

Lestvica: skupni odhodki za kulturo.

 

Oceni članek
0
Bodi prvi in oceni članek!

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • marec 2019
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2019
  • Dobre prakse razvojno najprodornejših občin
  • veliki intervju: dr. Janez Bogataj
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva