Na mladih svet stoji

Zmanjševanje brezposelnosti mladih je med glavnimi evropskimi cilji v tako imenovani novi finančni perspektivi. Kakšno je stanje na tem področju po slovenskih občinah?
21.11.2015 | zk
0
Na mladih svet stoji
(Foto: nenetus freedigitalphotos.net)

Najprej Slovenija: po podatkih SURS je stopnja brezposelnosti med mladimi (torej mlajšimi od 25 let) 25,6-odstotna (podatki za junij). Na srednji rok ta brezposelnost narašča: leta 2010 je bilo brezposelnih mladih le 22 odstotkov. Boljšo podobo kažejo kratkoročna gibanja: junija lani je brezposelnost mladih dosegla skoraj 30 odstotkov (29,6).

Hodoš: 66,7-odstotna brezposelnost mladih

V petih občinah je stopnja brezposelnosti mladih večja od 50 odstotkov. Vse te občine so zelo majhne in razen Solčave so vse v Prekmurju. V Murski Soboti in Lendavi je stopnja tik pod 50 odstotki.

37 občin: več kot 33-odstotna brezposelnost mladih

V tej skupini prevladujejo občine iz vzhodne kohezijske regije, vključno z Mariborom (39,7-odstotna stopnja). Poleg Maribora in Murske Sobote sta v skupini še dve mestni občini: Celje in Velenje. 

Najmanj brezposelnih mladih: Dobrepolje 

V osmih občinah imajo manj kot 10-odstotno stopnjo brezposelnosti mladih. Manj kot 15 odstotno stopnjo ima 40 občin. 

Mestna občina z najmanjšo stopnjo brezposelnosti mladih: Kranj (15,5%)

Najuspešnejša občina vzhodne kohezijske regije: Benedikt (9,6-odstotna stopnja)

Majhna občina Benedikt je dokaz, da je lahko brezposelnost mladih nizka tudi v razvojno problematični regiji. Brezposelnost mladih se je po letu 2010 v tej občini zmanjšala za 5,1 odstotne točke. 

Luče: -21,9 odstotnih točk. Največji padec stopnje brezposelnosti.

Brezposelnost mladih se je po letu 2010 zmanjšala v 83 občinah. Edina mestna občina, ki ji je to uspelo, je Ptuj. Po rasti brezposelnosti ponovno izstopa Hodoš (za 33,4 odstotne točke), sledita Solčava in Log-Dragomer. Med mestnimi občinami se je brezposelnost najbolj povečala v izvoznem šampionu Novem mestu (za 10,8 odstotne točke), medtem ko se je v Ljubljani dvignila za 9,5 odstotne točke.

Toda lani se je ta stopnja v prav vseh mestnih občinah popravila, najbolj v Novi Gorici (-8,3 odstotne točke)in najmanj na Ptuju (-0,7 odstotne točke).

In kaj vpliva na brezposelnost mladih?

Statistična analiza, ki primerja podatke o brezposelnosti in posamezne postavke v občinskem proračunu, ne daje tega odgovora. Povedano drugače, ta analiza ne odkrije nobene povezave med stopnjo brezposelnosti mladih ali spremembo te stopnje na eni strani in občinskimi odhodki za zaposlovanje, za spodbujanje podjetništva ali za politike do mladih nasploh. Zanimivo, prav tako statistična analiza ne odkrije nobene povezave med brezposelnostjo mladih in podjetniško uspešnostjo občine.

 

Celotna lestvica

 

Oceni članek
0
5.0 (Št. glasov: 1)

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • februar 2020
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2020
  • Lokalni skupnosti najbolj prijazno podjetje in podjetjem najbolj prijaznim kraji
  • Občina zdravja 2020
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva