Bon Sternthal: prva slovenska občinska valuta

Kidričevo je prva občina v Sloveniji, ki eksperimentira s svojim denarjem. No, z »vrednostnim bonom«
15.09.2017 | zk
0
Bon Sternthal: prva slovenska občinska valuta

Lokalne valute v svetu niso nič novega. Ko smo pred časom predstavili najbolj znan primer lokalne valute, s pomočjo katere so se v avstrijskem mestecu zavarovali pred veliko gospodarsko krizo v zgodnjih tridesetih letih prejšnjega stoletja, smo se vprašali, kdo se bo poskusa prvi lotil pri nas.

Zdaj imamo odgovor. To je Kidričevo. Občina je uvedla vrednostne bone Sternthal, s katerimi želijo »okrepiti lokalno oskrbo in skrajšati dobavne verige«, ob tem pa nuditi lokalnim podjetnikom dodatno promocijo. Sternthal je pri podjetnikih, ki so vključeni v sistem, vreden toliko kot evro, kupiti pa jih je mogoče s 5-odstotnim popustom. Za 100 Sterthalov je treba torej plačati le 95 evrov: 5 evrov razlike pokrije občina.

Občinski svet je za upravljanje valute zadolžil javno občinsko podjetje Vzdrževanje in gradnje. Za sistem pa velja vrsta omejitev. Bone lahko s popustom kupijo le občani Kidričevega in sicer največ za 500 evrov na leto. V sistem se lahko vključijo le ponudniki, ki imajo sedež in ponudbo v občini.  Z boni ni mogoče kupiti alkoholnih pijač, tobačnih izdelkov ali jih uporabiti za igre na srečo.

V sistem je trenutno vključenih 24 ponudnikov z zelo pestro ponudbo. Tako lahko s sternthalerji med drugim kupite med, mesnine, inox izdelke, pico, cvetje, naročite mizarske ali računovodske storitve, se naučite jahanja ali uredite pri frizerju ali najamete fotografa ter oblikovalca.

 Boni so na voljo kot bankovec za  10 sternthalerjev, v omejeni seriji pa tudi kot kovanec, ki je narejen iz aluminija, pač v skladu z glavno gospodarsko dejavnostjo v občini. In od kod ime? Po dvorcu Sternthal, okrog katerega je po drugi svetovni vojni raslo Kidričevo in v katerem je zdaj doma občinska uprava.

Oceni članek
0
Bodi prvi in oceni članek!

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • marec 2019
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2019
  • Dobre prakse razvojno najprodornejših občin
  • veliki intervju: dr. Janez Bogataj
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva