Občina zdravja 2021: Žiri

Nacionalni inštitut za javno zdravje je skupaj z Zlatim kamnom drugo leto podelil priznanje Občina zdravja
15.02.2021 | zk
0
Občina zdravja 2021: Žiri
(Foto: Tanja Mlinar)

 

Preventivna akcija za zdravo življenje v Žireh poteka 17 let, v akciji pa sodeluje zelo veliko število prebivalcev. Kar je bistveno: ob tem imajo v Žireh merljive rezultate in so prvaki v telesnem fitnesu otrok.

Verjetno se nismo zmotili preveč, če sklepamo, da so dobre (in izboljšujoče se) vrednosti zdravstvenih kazalnikov tudi rezultat sistematičnih prizadevanj za zdrav način življenja v kraju. Ob tem je spekter aktivnosti (širše ali ožje) povezanih z zdravstvom v Žireh dovolj širok, pri tem pa ne pozabljajo posebej ranljivih skupin.

Še v nečem se zdi zgodba Žirov posebej poučna. Žiri so majhen kraj z omejenimi sredstvi. Zato so izvrsten primer, da se da z majhnimi sredstvi dosegati velike učinke. Nujni predpogoj pa je seveda entuziazem.

 

 Za občino je značilna vrsta različnih aktivnosti na področju zdravja prebivalstva, dolga tradicija aktivnosti (17-letni projekt  Živimo zdravo v tej občini) in vključenost v mednarodni projekt (TAFFE);

 • Zdravo življenje je vključeno v strateške dokumente;
 • Aktivnosti so močno usmerjene na mlade, kar je z vidika prenosa ideje o zdravem načinu življenja, zelo pomembna aktivnost.
 • Nabor aktivnosti na področju zdravja so številne in se usmerjajo na različna področja (šport, kmetijstvo, vzgoja in izobraževanje, okolje…) in obsegajo: preventivne programe zdravstvenega varstva, športne in telesne dejavnosti, zdrav življenjski slog, preprečevanje zasvojenosti, povečevanje trajnostne mobilnosti, izobraževanje otrok o pomenu zdravega življenjskega sloga, pomoči starejšim – starosti prijazna občina in ranljivim skupinam.
 • To se odraža tudi v relativno visokem deležu proračunskih sredstev, ki jih občina namenja za te aktivnosti;
 • Aktivnosti na področju zdravja se evalvirajo;
 • Kot kaže, so rezultati dolgoletnih aktivnosti zelo dobre telesne zmogljivosti otrok, mladostnikov in odraslih;
 • Obenem so tudi kazalnikih obolevnosti zelo ugodni;
 • Videti je, da pri aktivnostih sodeluje celotna skupnost, kar je zelo pozitivno. To je v majhni kot občini, kot so Žiri, gotovo lažje izpeljati, kot v kaki večji občini, ki je med kandidatkami. Po drugi strani pa spada občina Žiri s svojo velikostjo kar med povprečne občine (mediana števila prebivalcev v slovenskih občinah je okoli 4700 prebivalcev), kar pomeni, da bi lahko tak vzorec delovanja veljal za veliko število slovenskih občin.

 

Priznanje občina zdravja podeluje Nacionalni inštitut za javno zdravje v sodelovanju z Zlatim kamnom. Prvič je bilo priznanje podeljeno lani, prejela ga je občina Tolmin.

Priznanje prejme občina ki je prepoznala zdravje kot pomembno vrednoto in je v preteklem letu izstopala po aktivnostih za izboljšanje zdravja svojih prebivalcev. Nagrada je orodje za spodbujanje in uresničevanje skrbi za zdravje prebivalcev v lokalnih skupnostih.

Oceni članek
0
Bodi prvi in oceni članek!

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
 • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
 • februar 2021
 • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2021
 • Zlati intervjuji
 • Občina zdravja 2021
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva