Indeks ISSO 2019: razvojno uspešni kraji

Je tudi vaš kraj med prvimi stotimi občinami z najboljšim razvojnim položajem?
30.09.2019 | zk
0
Indeks ISSO 2019: razvojno uspešni kraji
Najboljša vrednost sestavljenega indeksa, ki meri celovit razvojni položaj: Ljubljana.
(Foto: SBR)

Najvišjo vrednost sestavljenega indeksa ISSO ima ponovno Ljubljana, ki je že nekaj let na prvem mestu. Med prvimi petimi občinami po vrednosti kazalnikov so še Komenda, Cerklje na Gorenjskem, Radovljica in Trebnje. Na visoko uvrstitev Komende in Cerkelj najmočneje vplivata bližina prestolnice, močna poslovna cona v Komendi ter dejstvo, da je ljubljansko letališče v Cerkljah. Ti elementi močno potiskajo vrednosti kazalnikov navzgor. Pri Radovljici in Trebnjem pa lahko govorimo o uravnoteženem razvoju, ki je močan na vseh področjih.

Izstopajoče občine.

Katere občine še izstopajo? Bližina Ljubljane ostaja velika prednost. Najbolje so jo izkoristili (poleg Komende) v Domžalah, Mengšu, Brezovici in Ivančni Gorici. Med mestnimi občinami (poleg Ljubljane) je razvojno najmočnejše Novo mesto - kot je pokazala letošnja nagrada Zlati kamen, ki jo je prejela dolenjska metropola, dober razvojni položaj ni povezan samo z močnim izvoznim gospodarstvom.

Na vrhu seznama je tudi precej gorenjskih občin. Poleg že omenjenih Cerkelj in Radovljice, imajo najvišje vrednosti indeksa v regiji Železniki, Škofja Loka, naklo, Preddvor in Gorenja vas - Poljane. V vzhodni polovici Slovenije ima najvišjo vrednost indeksa Celje, dobro pa sta uvrščena tudi Slovenska Bistrica in Zreče.

ISSO je več kot indeks razvitosti.

Kaj pravzaprav meri analiza ISSO in v čem se ločuje od indeksa razvitosti, ki smo ga objavili te dni? Preprosto, indeks razvitosti združuje "statične" kazalnike, torej kazalnike, ki merijo doseženo raven razvoja na nekem področju. Takšnih kazalnikov je v analizi ISSO 32 - torej dobra polovica od skupaj 61 kazalnikov. Preostali kazalniki analize prizakujejo dinamiko razvoja in merljive razvojne aktivnosti.

Analiza ISSO je tako bistveno celovitejša od indeksa razvoja, ki smo ga objavili zadnjič. Analiza tako prikazuje celovito razvojno stanje in združuje doseženi razvoj z dinamiko in aktivnostmi. Za razliko od preprostih lestvic, ki jih objavljajo posamezni mediji s pomočjo grobih in neobdelanih podatkov, gre pri analizi ISSO za pravi sistem ključnih indikatorjev uspešnosti (KPI), ki so med seboj povezani v uravnotežen sistem.

Več o analizi ISSO si lahko preberete na naslednjih povezavah.

Indeks ISSO 2019: prvih sto občin

Oceni članek
0
Bodi prvi in oceni članek!

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • februar 2020
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2020
  • Lokalni skupnosti najbolj prijazno podjetje in podjetjem najbolj prijaznim kraji
  • Občina zdravja 2020
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva