Indeks podjetnosti 2020

Katere občine imajo podjetnikom najbolj naklonjeno klimo?
09.03.2020 | zk
0
Indeks podjetnosti 2020
BTC v Ljubljani je eno od središč podjetniškega utripa v prestolnici.
(Foto: SBR)

Različni kraji imajo različen podjetniški utrip: nekateri so za podjetnike bolj in drugi manj privlačni. Vemo, da na to vpliva vrsta dejavnikov. Po skoraj desetih letih sistematičnega pretresanja podatkov o občinah vemo tudi, da razvito gospodarstvo praviloma vpliva tudi na ostale razvojne kazalnike.

A doslej še nismo zares natančno pogledali, kateri kraji so podjetnikom najbolj naklonjeni. Kje je podjetniška klima najbolj izrazita? Indeks za gospodarstvo v sistemu ISSO je uravnotežen in združuje več aspektov, povezanih z razvojem gospodarstva v kraju – poleg nekaterih kazalnikov podjetniške klime tudi tiste, ki kažejo relativno moč gospodarstva, dinamiko razvoja in ne nazadnje občinske aktivnosti, s katerimi to dinamiko spodbujajo.

Letos smo naredili korak naprej. Skupaj s SBC Klubom slovenskih podjetnikov smo pripravili pilotno akcijo, s katero želimo osvetliti najboljše prakse sobivanja in sodelovanja dveh za razvoj ključnih igralcev: podjetnikov in lokalnih skupnosti. Poiskali smo nekaj najboljših praks, s katerimi podjetja prispevajo k boljšemu življenju na lokalni ravni. In naredili smo prvo pilotno analizo podjetniške klime po slovenskih občinah – indeks podjetnosti 2020. Novi indeks vključuje podatke o številu podjetij, dinamiki njihovega nastajanja, številu in deležu hitro rastočih podjetij, dodani vrednosti, rasti prihodka, zmožnosti za ustvarjanje novih delovnih mest, kakovosti zaposlitev in investicijah v osnovna sredstva.

 NA VRHU: LJUBLJANA IN KOPER

Najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na podjetniško klimo je – vsaj znotraj okvirov ene države – poseben pomen kraja. Izstopata prestolnica in pristaniško mesto in  očitno je, da so te vloge pomembnejše od ostalih dejavnikov, na katere v občinah lahko sicer bolj vplivajo.

 OKOLICA LJUBLJANE: MENGEŠ IN BREZOVICA

Privlačnost Ljubljane se preliva čez meje mestne občine. A če je doslej veljalo, da je bil »podjetniška prestolnica«  Trzin, to vlogo prevzemajo tudi drugi kraji. Trzin ima še vedno močne kazalnike podjetniške klime (10. mesto), a še boljše imajo Mengeš, Brezovica, Grosuplje in Škofljica.

 PREPOROD MARIBORA?

NI še dolgo, ko je Maribor precej zaostajal, ko smo pretresali posamezne kazalnike podjetniške dinamike in klime. Novi indeks podjetnosti drugo največje slovensko mesto uvršča na zelo spodobno osmo mesto. Ni še čisto na vrhu, a prva znamenja so tu: glede na indeks hitro rastočih podjetij si Maribor že deli prvo mesto z Ljubljano.

 BLIŽINA ITALIJE

Na podjetniško klimo zelo ugodno vpliva bližina sosednje države – a ne katerekoli. Zelo dobre vrednosti indeksa imajo kraji blizu Italije: Sežana, Divača in Šempeter – Vrtojba.

 PRESENEČENJA

Nekaj krajev je uvrščenih precej bolje kot bi pričakovali. To zagotovo velja za Bovec (17. mesto), Šentrupert (26. mesto) in Velike Lašče (32. mesto).

 REGIJE

Med občinami so zelo velike razlike glede na vrednost indeksa. Nič drugače ni z regijami. Če je slovensko povprečje 100, ima obalno-kraška regija indeks podjetnosti 132, pomurska pa 80. Še nekaj: na zahodu Slovenije je povsem drug podjetniški utrip kot na zahodu. Vse statistične regije, ki sodijo v vzhodno kohezijsko regijo, imajo podpovprečne vrednosti indeksa podjetnosti. Izjema je le jugovzhodna Slovenija. In obratno: čisto vse regije v zahodni kohezijski regiji imajo vrednosti indeksa podjetnosti nad slovenskim povprečjem.

Oceni članek
0
Bodi prvi in oceni članek!

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • februar 2020
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2020
  • Lokalni skupnosti najbolj prijazno podjetje in podjetjem najbolj prijaznim kraji
  • Občina zdravja 2020
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva