Kje se rojevamo, kje umiramo

V Dolu pri Ljubljani umre v petih letih 25 ljudi na 1.000 prebivalcev, v Gornjem Gradu 133.
24.08.2017 | zk
0
Kje se rojevamo, kje umiramo

Pri številu rojstev in smrti so razlike med slovenskimi kraji precejšnje. Poglejmo najprej rojstva. Povprečje za Slovenijo je 51 rojstev v zadnjih petih letih (2012-2016) na 1.000 prebivalcev. Če pogledamo posamezne občine, sega razpon od 31 do 75 rojstev. Relativno največ otrok se rodi v občini Gorenja vas – Poljane: 75,47 na 1.000 prebivalcev v petih letih ali za 50 odstotkov več od slovenskega povprečja. Izrazito nadpovprečno vrednost kazalnika ima  sicer 25 občin, kjer se je rodilo v petih letih več kot 60 otrok na 1.000 prebivalcev. Najmanj otrok se rodi v mikroobčini Kostel (31,06). Občin z vrednostjo kazalnika pod 40 je še 19.

Porazdelitev vrednosti je blizu normalni: število občin z nadpovprečno vrednostjo je približno takšno kot število tistih s podpovprečno vrednostjo kazalnika. Slednje velja v grobem tudi za število smrti, le da so tu odstopanja od povprečja v posameznih krajih bolj izrazita. V povprečju je v Sloveniji v zadnjih petih letih umrlo 47 oseb na 1.000 prebivalcev. V Dolu pri Ljubljani je tako v petih letih umrlo le 25 od 1.000 prebivalcev, v Gornjem Gradu pa več kot 133: torej več kot petkrat toliko. Več kot 100 umrlih na 1.000 prebivalcev so v petih letih imeli tudi v Loškem Potoku, v Veliki Polani pa dobrih 97. To so zelo visoke vrednosti. Skupaj ima izrazito nadpovprečno število umrlih (več kot 60 na 1.000 prebivalcev v petih letih) 44 krajev. Na drugi strani ima izrazito podpovprečno vrednost kazalnika (manj kot 30) sedem občin.

Razlaga? Na večje število smeri zagotovo vpliva tudi neugodna starostna struktura, oziroma staranje prebivalstva, zlasti v manjših in bolj odročnih krajih. Vsaj v Gornjem Gradu in Loškem Potoku pa na te statistike najverjetneje vplivajo tudi razmeroma močni domovi starostnikov.

Razlika med številom rojstev in številom smrti je naravni prirast. V sistemu ISSO preračunamo podatke na 1.000 prebivalcev, kar omogoča primerjavo med kraji, ob tem pa uporabljamo kumulativne podatke za pet let, da uravnotežimo prevelika nihanja vrednosti kazalnikov pri majhnih krajih. Podatke o naravnem prirastu v krajih smo objavili v enem od prejšnjih člankov, podatke o rojstvih in smrtih po slovenskih krajih pa si lahko ogledate na spodnji povezavi.

Lestvica: občine po številu rojstev in umrlih na 1000 prebivalcev.

Oceni članek
0
5.0 (Št. glasov: 2)

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • marec 2019
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2019
  • Dobre prakse razvojno najprodornejših občin
  • veliki intervju: dr. Janez Bogataj
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva