Kje štartajo upi

Kraji, kjer nastaja največ novih podjetij
25.10.2017 | rm
0
Kje štartajo upi

Strogo vzeto, je naslov zavajajoč: ne gre za start-upe (zagonska podjetja, ki imajo vrsto posebnih značilnosti), ampak za nova podjetja, torej za gospodarske družbe, ki so bile na novo vpisane v poslovni register. Število novih podjetij, preračunano na 1.000 prebivalcev, je eno od najpomembnejših meril za ocenjevanje podjetniškega utripa in ga na svetovni ravni uporabljajo tako za primerjavo držav kot lokalnih skupnosti (new business density).

Prva je Ljubljana.

Največ novih podjetij na 1.000 prebivalcev nastaja v Ljubljani (7) in v Trzinu (6,7), kraju, ki je neke vrste podjetniško predmestje prestolnice. Na prvi pogled  torej ni presenečenj. A le na prvi pogled. Povprečje za Slovenijo je 2,6 podjetij na 1.000 prebivalcev. A pozor, le 22 občin ima vrednost boljšo od slovenskega povprečja. Imamo torej na eni strani majhno število zelo živahnih podjetniških občin, na drugi pa veliko podjetniško bolj ali manj zaspanih, če ne kar mrtvih krajev.

Pričakovali bi, da so na vrhu seznama mestne občine. A v glavnem niso. Ljubljani in Trzinu na vrhu seznama sledijo Brežice (6,6), Izola (6,2) in Domžale (4,6). Šele potem pride naslednja mestna občina - Koper s 4,2 novoustanovljenih družb na 1.000 prebivalcev.

Še nekaj podjetniško zelo močnih krajev: Sežana, Piran, Kobarid, Dobrepolje, Kamnik, Šempeter-Vrtojba, Komenda in Lendava. Med mestnimi občinami Ljubljani in Kopru sledijo Kranj (10. mesto), Nova Gorica (16.mesto) in Celje (18.mesto). Maribor na 22. mestu ravno še za malenkost preseže povprečje za Slovenijo. V vseh drugih mestnih občinah je podjetniška dinamika po tem kazalniku podpovprečna.

 

Večina občin ima vrednost kazalnika med 0,5 in 1,5 novih podjetij na 1.000 prebivalcev. V 32 občinah je vrednost kazalnika manj kot 0,5 podjetja, v štirih občinah pa celo nič. Te občine so Kobilje, Osilnica, Sveti Tomaž in Vitanje. Ker smo kot izhodišče za izračun uporabili povprečno vrednost za tri leta (2014 - 2016), to pomeni, da v teh krajih v treh letih ni bilo ustanovljeno niti eno novo podjetje. Triletno povprečje smo uporabili zato, da smo nekoliko uravnotežili vrednost relativnega kazalnika pri zelo majhnih krajih. Če pa bi uporabili najnovejše letne podatke (torej za 2016), bi imelo vrednost kazalnika nič kar 21 občin!

Kaj vrednosti z našega seznama pomenijo v svetovnih merilih?

Lestvico po državah objavlja Svetovna banka, ki pa za izračun ne uporablja vseh prebivalcev, pač pa le tiste v delovno aktivni starosti, torej med 15 in 65 letom. Zanimivo je, da se uvrstitve nekoliko spremenijo, če uporabimo ta izračun: Trzin tako denimo prehiti Ljubljano, obenem pa sta to edina kraja pri nas, kjer je ustanovljenih več kot 10 podjetij na 1.000 prebivalcev med 15 in 65 letom. Povprečje za Slovenijo je 3,8 podjetja.

S to vrednostjo je Slovenija nekje v evropskem povprečju. Najvišjo vrednost kazalnika v svetovnih merilih ima (če ne štejemo povsem izkrivljenih vrednosti v davčnih oazah) Hong Kong:  31,3 podjetja na 1.000 prebivalcev. To je skorajda destkrat več kot Slovenija. Razvitejše in bolj konkurenčne države imajo praviloma višje vrednosti kazalnika, ne pa vedno. Tako je na primer Avstrija z 0,73 novega podjetja na 1.000 prebivalcev prav na evropskem repu: nižjo vrednost ima le še Poljska (0,5). V Evropi so v ospredju  skandinavske države vključno z baltskimi ter Velika Britanija. Na prvem mestu je sicer Malta (17,3), sledi pa ji Estonija (16 podjetij na 1.000 prebivalcev).

Slovenija ima zelo podobno vrednost kazalnika kot sosednje države v srednji Evropi: Hrvaška, Madžarska, Češka ali Slovaška. Po vrednosti tega indikatorja podjetnosti naša država močno prekaša germanske države Avstrijo, Nemčijo ali Švico, pa tudi večino sredozemskih držav. Lahko bi rekli, da ni slabo. Z eno pripombo. To velja za Slovenijo v povprečju. V Veliki Britaniji, ki sodi med najbolj podjetna okolja na svetu, je razlika med vrednostjo kazalnika za London za 36 odstotkov višja od nacionalnega povprečja. Vrednost indikatorja za Ljubljano je višji od tistega za Slovenijo za 174 odstotkov. In če je Ljubljana po podjetniškem utripu vsaj glede na ustanavljanje novih podjetij blizu Veliki Britaniji, kateremu okolju je po podjetnosti podobna večina preostalih slovenskih občin? Tistemu v Avstriji? Ali morda bolj tistemu na Poljskem ali v Ukrajini?

Celoten seznam: nova podjetja na 1.000 prebivalcev po slovenskih občinah.

Podatke o registracijah novih gospodarskih družb v poslovnem registru smo dobili od Agencije Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (AJPES).

Oceni članek
0
Bodi prvi in oceni članek!

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • Februar 2018
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2018
  • Novi val slovenskih županov
  • 10 najboljših praks leta 2018
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva