Najbolj aktivne občine

Visoka vrednost indeksa aktivnosti občine je dobra popotnica za uvrstitev med kandidatke za nagrado Zlati kamen.
04.11.2019 | zk
0
Najbolj aktivne občine
Najbolj pridni so v Pivki.
(Foto: Branko Česnik)

Posebnost sestavljenega indeksa ISSO je v tem, da kar najbolj  celovito opisuje razvojno stanje v občini: poleg dosežene razvitosti meri tudi aktivnosti občine in razvojno dinamiko. Od 61 kazalnikov v sistemu je 13 takšnih, ki merijo aktivnosti in to zlasti prek proračuna. Najpomembnejše merilo aktivnosti je preprosto raven investicij. Ostali kazalniki merijo proračunske odhodke na izbranih področjih, ki najbolje prikažejo usmeritve občine in ki imajo poseben strateški pomen za celovit razvoj družbe.

Če pogledamo kazalnike v sistemu ISSO 2019, je na prvem mestu po indikatorjih aktivnosti Pivka. Da takšna uvrstitev ni naključna, potrjuje tudi kvalitativna analiza, ki smo jo opravili pri letošnjem izboru za nagrado Zlati kamen. Pivka se je prav zaradi aktivnosti uvrstila med 12 kandidatk za nagrado in je Strokovni svet Zlatega kamna prepričala, da jo je izbral za regionalno zmagovalko.

Da se kazalniki aktivnosti precej prekrivajo z ugotovitvami, ki jih v procesu izbora dobimo ob pregledu občinskih razvojnih dokumentov, dokazujejo tudi imena ostalih občin na vrhu seznama. Med prvimi dvajsetimi občinami z najvišjo vrednostjo indeksa aktivnosti le tri še niso bile uvrščene v finale izbora za nagrado Zlati kamen.

Na drugem mestu seznama je Tolmin, sledi Kranjska Gora. Med mestnimi občinami so najbolj »pridni« v Velenju in Murski Soboti. Mestne občine tudi sicer sodijo med bolj aktivne: med prvimi petdesetimi jih najdemo sedem.

Lestvica 50 občin z najvišjo vrednostjo indeksa aktivnosti

Oceni članek
0
Bodi prvi in oceni članek!

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • februar 2020
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2020
  • Lokalni skupnosti najbolj prijazno podjetje in podjetjem najbolj prijaznim kraji
  • Občina zdravja 2020
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva