Kako drago je življenje pri nas?

Podatki beograjske spletne strani Numbeo uvrščajo po življenjskih stroških Ljubljano na 112. in Maribor na 115. mesto med 187. kraji v Evropi
09.05.2016 | zk
0
Kako drago je življenje pri nas?
Med evropskimi prestolnicami je najcenejše mesto moldavski Chisinau.
(Foto: RM)

Indeks Življenjskih stroškov (Cost of Living Index) znaša za Ljubljano 53, kar pomeni, da so življenjski stroški v Ljubljani primerljivi s španskimi in grškimi mesti ter tik pod nemškimi in italijanskimi kraji. Po analizi so življenjski stroški v Mariboru zelo podobni (vrednost indeksa 52,29). Ljubljana je s tem najdražje mesto v tako imenovani vzhodni Evropi, oziroma med bivšimi socialističnimi državami (mimogrede, avtorji analize Ljubljano uvrščajo med južno in ne vzhodnoevropska mesta).

Tik pod slovenskimi mesti so uvrščena hrvaška, med katerimi je – zanimivo – najdražje življenje Reka (120. mesto), medtem ko je Zagreb uvrščen na 126. mesto: med Reko in Zagrebom so med drugim Lizbona, Talin in Bratislava. Sosednji Trst je sodeč po podatkih analize znatno dražji od Ljubljane: z indeksom 67,71 je uvrščen na 91. mesto. To pomeni, da je življenje v Trstu dražje kot v Berlinu, na Dunaju ali v Barceloni.

Najdražje mesto v Evropi in na svetu je sicer Zurich (indeks 137). V Evropi so na splošno najdražja švicarska, norveška in britanska mesta. Najcenejši mesti sta moldavska prestolnica Chisinau (indeks 26,87) in ukrajinski Lvov (24,91).

Metodologija analize Numbeo tako daje precej drugačne izsledke od tiste, ki jo pripravlja the Economist in ki uvršča Moskvo med najdražja mesta na svetu. Analiza Numbeo uvršča Moskvo šele na 137. mesto v Evropi. Od kod razlika? Zlasti v tem, da je Economistova analiza namenjena poslovnežem (in to iz najbolj razvitih držav), ki potujejo ali se selijo in zato po definiciji zajema drugačne kategorije izdelkov in storitev. Zdi se, da analiza Numbeo dosti bolj odslikuje življenjske stroške povprečnega prebivalca mesta. Avtor analize in ustanovitelj podjetja Numbeo je Mladen Adamovič, ki je bil pred tem zaposlen kot razvojni inženir v Googlu.

 

Celotno lestvico si lahko ogledate na tej povezavi:

http://www.numbeo.com/cost-of-living/region_rankings_current.jsp?region=150

Oceni članek
0
Bodi prvi in oceni članek!

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • marec 2019
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2019
  • Dobre prakse razvojno najprodornejših občin
  • veliki intervju: dr. Janez Bogataj
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva