Mesta štejejo

Ste vedeli, da 11 mestnih občin ustvari 62 odstotkov prihodka slovenskega gospodarstva?
23.10.2015 | rm
0
Mesta štejejo

Na pobudo Združenih narodov je oktober od lani naprej »mesec mest«. S to pobudo želi OZN poudariti odločilno vlogo, ki jo imajo mesta v svetovnem razvoju. Pri Zlatekm kamnu se odzivamo na "urbani oktober" in prinašamo kratko oceno teže, ki jo ima 11 slovenskih mestnih občin za Slovenijo.

Če gledamo poselitev, je Slovenija  izrazito neurbana država – ob Luksemburgu in Slovaški je najmanj mestna država tako od vseh članic EU kot od vseh držav v Evropi. Slovenska mesta so v glavnem majhna, pravzaprav zelo majhna. Po britanskih merilih nimamo niti enega pravega mestnega središča (city – pri letošnji raziskavi City Outlook so postavili spodnjo mejo za »city« pri 300.000 prebivalcih).

A to ne pomeni, da so nepomembna – nasprotno. Številke jasno pokažejo, da slovenska mesta niso nič manj ključna vozlišča razvoja kot v drugih državah.

Površina 11 mestnih občin: 1.875 km2

11 mestnih občin zaseda 9 odstotkov površine Slovenije: gre torej za nadpovprečno velike občine. Enak odstotek zaseda tudi 64 britanskih mest (z več kot 300.000 prebivalci) z eno pomembno razliko: pri nas smo vzeli površino mestnih občin, v Veliki Britaniji pa so upoštevali le zares urbano – torej gosto poseljeno območje.

 

Število prebivalcev: 714.895

Na 9 odstotkih površine 11 mestnih občin živi 34,66 odstotka prebivalcev Slovenije. Za primerjavo: v 64 britanskih mestih živi 54 odstotkov otoških prebivalcev.

 

Število podjetij: 67.986

Mestne občine so motor slovenskega gospodarstva s 45 odstotki vseh slovenskih podjetij. V britanskih mestih je 54 odstotkov skupnega števila britanskih podjetij.

 

Prihodek gospodarstva: 51 milijard, dodana vrednost: 10,6 milijarde evrov

V enajstih mestnih občinah je nekaj manj kot polovica od skupnega števila podjetij, registriranih v Sloveniji – toda ta slaba polovica ustvari kar 51 milijard evrov prihodka – ali 62 odstotkov celotnega prihodka slovenskega gospodarstva. Dodana vrednost slovenskih »mestnih podjetij« znaša dobrih 10 milijard evrov ali 60 odstotkov skupne vrednosti. V Veliki Britaniji imajo »mestna podjetja« podobno težo in ustvarijo 64 odstotkov dodane vrednosti.

 

Število delovnih mest: 413.508

V 11 mestnih občinah je več kot pol (52 odstotkov) vseh delovnih mest v Sloveniji. V Veliki Britaniji je ta delež 59 odstotkov.

Oceni članek
0
Bodi prvi in oceni članek!

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • februar 2020
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2020
  • Lokalni skupnosti najbolj prijazno podjetje in podjetjem najbolj prijaznim kraji
  • Občina zdravja 2020
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva