Modro je biti pameten

Pametno upravljanje mest in lokalnih skupnosti omogoča Smart City Platform, ki lokalnim skupnostim nudi primere dobrih praks pri zagotavljanju pametnega, trajnostnega in vključujočega razvoja.
11.03.2015 | Blaž Golob
0
Modro je biti pameten
Smart City Platforma zagotavlja rešitve za obvladovanje vseh procesov upravljanja s ključnimi viri v lokalni skupnosti: nepremičnine, energijo, vodo, mobilnost ter prioritete oziroma politiko lokalne skupnosti.

Mesta in lokalne skupnosti se soočajo z izzivom čim bolj učinkovitega koriščenja svojih virov in sredstev za ustvarjanje kakovostnega življenjskega okolja za prebivalce in obenem uspešnega poslovnega okolja. Slovenske lokalne skupnosti so ob vse večji globalizaciji ter mobilnosti delovne sile in kapitala postavljene ob bok razvitim mestom v Evropi in drugod po svetu. To jih, poleg odgovornosti za tradicijo in kakovost življenja v lokalni skupnosti, postavlja pred nove izzive, kako postati in ostati konkurenčen na mednarodnem nivoju.

Slovenskim lokalnim skupnostim je za medsebojno primerjavo na voljo sistem kazalnikov ISSO, ki pa je zaenkrat prilagojen slovenskim razmeram in zato ne zadošča popolnoma za primerjavo z najbolj razvitimi svetovnimi mesti.

Podjetju SmartIS je uspelo približati mednarodni uveljavljeni koncept  ''Smart City'' lokalnim potrebam  slovenskih mest in skupnosti z razvojem Smart City Platforme. »Prek Smart City Platforme so slovenskim mestom in občinam na voljo orodja za upravljanje – uspešno vodenje.  Obenem se lahko prenašajo dobre prakse uspešnih mest v Evropi in na drugih celinah, vključno z metodologijo vodenja po mednarodnem standardu o trajnostnem razvoju mest in skupnosti ISO 37120, iniciative European Green Capital ali v slovenskem prostoru že uveljavljenem ISSO standardu Zlatega kamna,« je povedal Blaž Golob, svetovalec na področju pametnih mest v podjetju SmartIS. Golob je ob tem poudaril, da se dobre prakse upravljanja lokalnih skupnosti vse bolj naslanjajo na uporabo digitalnih orodij, ki so dostopna preko  Smart City Platforme.

Blaž Golob, svetovalec na področju pametnih mest v podjetju SmartIS

 

 Dobro upravljanje pomeni uresničevati cilje.

Župani so danes postavljeni v vlogo profesionalnega menedžerja, saj je njihova osnovna skrb zadovoljstvo prebivalcev lokalne skupnosti. Uspešen župan zato mora imeti na voljo kredibilne informacije, na podlagi katerih lahko sprejema prave odločitve.  »Smart City Platforma županom in direktorjem mestnih oziroma občinskih uprav ponuja vzvode za spremljanje ključnih kazalnikov, s katerimi podprejo svojo vizijo in usmerjajo svoje delovanje proti izpolnjevanju strateških ciljev,« je razložil Golob. Orodja Smart City Platforme županom omogočijo vključevanje posebnosti lokalnega okolja in s tem oblikovanje boljše lokalne razvojne strategije. Na Smart City Platformi so lokalnim samoupravam, poleg sistema Smart CPI (City Performance Indicators) za vzpostavitev kazalnikov, na voljo tudi orodja, s katerimi se te kazalnike lahko poveže z različnimi obstoječimi viri podatkov občin, uprav in javnih podjetij, lahko se jih postavi ob bok dobrih praks, ki jih podajajo mednarodni standardni, referenčni primeri ter prebivalci. S pomočjo Smart City Platforme pa si župan lahko določi tudi lastne kazalnike za spremljanje delovanja in upravljanje lokalne skupnosti.

 

Župani s pomočjo ključnih kazalnikov Smart CPI dosegajo vizijo razvoja lokalne skupnosti preko spremljanja uspešnosti javnih ustanov, gospodarstva, izobraževanja  in civilne družbe. 

Vključevanje prebivalcev lokalne skupnosti v odločanje.

Pametne skupnosti se zavedajo pomena komunikacije in upoštevanja mnenj prebivalcev skupnosti. Velika prednosti Smart City Platforme je omogočanje dvosmerne komunikacije uprave mesta in lokalne skupnosti s prebivalci preko orodja Smart Voice. Orodje Smart Voice omogoča, da na eni strani prebivalci podajajo predloge, na drugi strani pa uprave mest in lokalnih skupnosti prebivalce obveščajo o stanju in uresničevanju ciljev, temelječih na predlogih. »Pomembno je, da je ta komunikacija digitalna, interaktivna in pregledna. Ljudje se zavedajo, da njihove pobude ne ostanejo v predalu, ampak da postanejo predmet aktivne obravnave,« je razložil Golob. Lokalne oblasti glede na aktualnost problematike postavljajo cilje in izvajajo projekte, ki imajo širšo podporo prebivalstva, zato so projekti bolj uspešni.

 

Uprave mest in občin prek digitalnih orodij, kot je Smart Voice,  preprosto in pregledno sodelujejo s prebivalci, podjetji  in drugimi deležniki v skupnost pri določanju prioritet in uresničevanju ciljev. 

 

Učinkovito upravljanje premoženja in virov.

Več kot dve tretjini evropskega prebivalstva živi v mestih, kar postavlja urbana in ruralna območja pred zapletene izzive uspešnega gospodarjenja z viri. Smart City Platforma pri tem nudi podporo bistvenim temeljem mestnega in občinskega razvoja.

Nepremičnine in podjetništvo - pregled nad premoženjem skupnosti, zmanjšanje stroškov, vzpostavitev ugodnega poslovnega okolja, pospešitev rasti in razvoja.

Energija in voda – optimizacija porabe energije, ravnanje s pitno vodo, upravljanje odpadnih voda.

Mobilnost – upravljanje prometa, optimizacija javnega transporta, razvoj kolesarskih in pešpoti za polno mobilnost tudi brez vozil.

Mestne prioritete –vključevanje lokalnih posebnosti, naravnih danosti in zgodovinskih izhodišč v trajnosten in pameten razvoj.

»Smart City Platforma omogoča enotno upravljanje procesov in obvladovanje vse večje količine podatkov. Te podatke preoblikujemo v informacije z dodano vrednostjo za vse deležnike v skupnosti, s čimer postanejo mesta in občine še bolj pametne,« je poudaril Golob.

S tehnologijo Smart City Platforme lokalne skupnosti preslikajo delovanje v virtualno okolje. S tem se izboljša preglednost upravljanja in posledično tudi učinkovitost upravljanja. Mesta in lokalne skupnosti si tako zagotovijo optimalen razvoj in preoblikujejo svoje posebnosti v primerjalno prednost – postanejo pametnejše!

Oceni članek
0
2.7 (Št. glasov: 3)

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • marec 2019
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2019
  • Dobre prakse razvojno najprodornejših občin
  • veliki intervju: dr. Janez Bogataj
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva