Energetsko najbolj učinkovita občina 2011: Piran

Energetika.NET je letos drugič zapored podelila priznanja občinam, ki so naredile največ na področju učinkovite rabe energije in uvajanja obnovljivih virov.
29.11.2011 | Mateja Kegel Kozlevčar
0
Energetsko najbolj učinkovita občina 2011: Piran
Piranski župan Peter Bossman prejema nagrado iz rok glavne urednice portala Energetika.NET Alenke Žumbar Klopčič
(Foto: energetika.NET)

Pomena izboljšanja učinkovite rabe energije in uvajanja obnovljivih virov energije se slovenske občine vse bolj zavedajo. Mnoge med njimi samostojno ali v sodelovanju z različnimi partnerji izvajajo projekte na področju energetske učinkovitosti stavb, predvsem, ko govorimo o zgradbah občinskih uprav, šol in vrtcev. Aktivne so na področju prometa, pri spodbujanju uvajanja novih tehnologij in rabi obnovljivih virov energije. Energetika.NET je letos drugič zapored podelila priznanje najboljšim. S pomočjo natečaja En.občina 011 smo izbrali najboljše občine na tem področju in včeraj na zaključnem dogodku projekta tudi podelili nagrade zmagovalnim.

Med malimi občinami zmagovalna Miren Kostanjevica
V kategoriji malih občin je letošnja zmagovalka občina Miren Kostanjevica, ki je komisijo prepričala s preprostim dejstvom, da tudi majhne občine z aktivno okoljsko in energetsko politiko lahko bistveno zmanjšajo rabo energije ter povečajo rabo obnovljivih virov energije. Občina Miren Kostanjevica je v svoji prijavi izpostavila pomembnost povezovanja, informiranja in glede na letošnjo prijavo, tudi dobro sodelovanje na posameznih projektih v občini, vezanih na energetsko učinkovitost. V občini so učinkoviti pri energetski obnovi javnih stavb, komisijo pa so prepričali tudi z učinkovitim delom na področju javne razsvetljave, ki že prinaša konkretne rezultate. Občina je za nagrado prejela izračun ogljičnega odtisa, ki ga bo pripravila Umanotera in sicer v vrednosti 800 evrov.

Velenje drugič zapored najboljša mestna občina
Občina Velenje je komisijo prepričala drugo leto zapored. Zagotovo so njihove aktivnosti, kot je dosledna energetska statistika, uspešno črpanje nepovratnih sredstev EU in sodelovanje v mednarodnih projektih pomembni razlogi, prav tako pa dejstvo, da vse več svoje energije usmerjajo v področje OVE in URE, da si je občina nagrado zaslužila. Tudi z uspešno nadgradnjo lanskoletne prijave in novimi projekti v letošnjem letu. Občina je prejela nagrado podjetja Solvera Lynx, paket storitev v vrednosti 3.000 evrov.

Občina Piran zmagala v kategoriji srednjih občin in absolutno

Dobra vizija, razumevanje energetske problematike in pomena energetske učinkovitosti je le nekaj razlogov, zakaj si je občina Piran prislužila letošnjo nagrado. Pri pregledu prijave je komisija ugotovila, da so v področju analize rabe pokrili vsa področja, razen izrabe odpadkov, izkazali so se tudi z odlično analitičnostjo. Terminski plan in dobro pripravljena vrednost investicij dajeta vedeti, da v občini mislijo resno. Pozabili niso niti na pomembne spremljajoče aktivnosti, s čimer so pokazali, da razumejo in realno pripravljajo celovito delovanje na področju energetske učinkovitosti. Nekaj dodatnih točk jim je zagotovo prinesla tudi ambicioznost, ki je na tem področju danes zelo pomembna.    
V občini Piran za zagotovitev gospodarnejšega ravnanja z energijo sledijo zastavljenim ciljem z izvedbo ukrepov opredeljenimi znotraj svojega LEK. Nenehno izboljševanje izkazujejo z izvedbo ukrepov, katerih učinke ocenjujejo na letnem nivoju. Doseganje kratkoročnih letnih ciljev za občino Piran pomeni hkrati tudi doseganje dolgoročnih ciljev, ki so v skladu z nacionalnim energetskim programom opredeljeni za obdobje desetih let.
Dvojna zmaga je občini Piran prinesla dve nagradi. V kategoriji srednjih občin je prejela nagrado Energetike.NET - promocijske storitve v vrednosti 2.000 evrov in kot najboljša občina med vsemi prijavljenimi še nagrado Zavoda za gradbeništvo Slovenije (ZAG), paket storitev v vrednosti 5.000 evrov.     

Občine, ki so prejele nagrado so pokazale predvsem, da razumejo pomembnost obnovljivih virov energije in učinkovite rabe energije, kar izkazujejo na vseh področjih svojega delovanja, rezultati pa so vidni v obliki ukrepov. Vsaka od prijavljenih in zmagovalnih občin na svoj način skrbi za subvencioniranje javnega prevoza, energetsko učinkovite sanacije javnih objektov, javno razsvetljavo, uvajanje OVE, k učinkoviti rabi pa usmerjajo tudi svoje občane in občanke.

Letošnji natečaj, ki je bil drugi zapored, je združil deset občin, ki so se potegovale za nazive najboljših, poleg že omenjenih so v natečaju sodelovale še občina Domžale, Krško, Preddvor, Šentrupert, Tolmin, Trebnje in Vransko.

Oceni članek
0
Bodi prvi in oceni članek!

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • februar 2020
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2020
  • Lokalni skupnosti najbolj prijazno podjetje in podjetjem najbolj prijaznim kraji
  • Občina zdravja 2020
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva