Energetsko najbolj učinkovita občina 2010

Energetika.net tudi letos pripravlja izbor energetsko najbolj učinkovite občine v Sloveniji. Zmagovalka lanskega razpisa: občina Krško
13.05.2011 | Mateja Kegel Kozlevčar
0
Energetsko najbolj učinkovita občina 2010
(Foto: Miško Kranjec)

Iz dneva v dan bolj se zavedamo kako pomembno je trajnostno ravnanje z okoljem in energijo. Ne le, da zagotavlja večjo zanesljivost oskrbe z enegijo in izpolnjevanje zahtevanih ciljev EU, pač pa zagotavlja tudi industrijsko konkurenčnost in uravnotežen gospodarski razvoj.

Če se na področju izboljšanja učinkovite rabe energije (URE) in uvajanja obnovljivih virov energije (OVE) že nekaj časa izkazujejo podjetja in posamezniki, pa se tega pomena vse bolj zavedajo tudi slovenske občine. Mnoge med njimi samostojno ali v sodelovanju z različnimi partnerji izvajajo projekte na področju energetske učinkovitosti stavb, predvsem ko govorimo o zgradbah občinskih uprav, šol in vrtcev, aktivne so na področju prometa, spodbujanju novih tehnologij in rabi OVE. 

A po drugi strani se kljub vse večjemu zavedanju pomena trajnostnega energetskega razvoja in možnosti pridobivanja nepovratnih sredstev iz državnih in evropskih sredstev ter ugodnih kreditov za tovrstne naložbe, ponekod tovrstnih projektov še ne lotevajo ali pa gre razvoj v tej smeri zelo počasi. Kot pogost razlog navajajo pomanjkanje sredstev v občinskem proračunu, nepoznavanje mehanizmov za pridobivanje sofinanciranja ali pa slabe spodbude s strani države.

 Pomen projekta En.občina

Vsi ti razlogi in želja narediti nekaj več tudi na področju lokalnih skupnosti so bili spodbuda za začetek projekta En.občina, ki je zaživel v letu 2010. Na spletnem portalu Energetika.NET, kjer že devet let spremljamo in poročamo o slovenski energetiki, se namreč zavedamo, da tovrstni projekti lahko pomagajo in spodbudijo slovenske občine k aktivnejšemu izvajanju projektov na področju OVE in URE. S tem akterje spodbudimo, da tudi sami osvežijo sliko energetskega stanja v njihovem lokalnem okolju, da predstavijo primere dobrih praks tudi drugim, morda preko tega poiščejo potencialne investitorje za posamezne projekte. Predvsem pa je pomembno, da v luči prihajajočega zavezujočega sprejetja lokalnega energetskega koncepta (LEK), občine skozi ta projekt dobijo nove ideje, kako se približati izpolnjevanju zakonodaje.

 Kakšne so energetsko učinkovite občine?

V letu 2010 so nagrade za energetsko najbolj učinkovite občine dobile Selnica ob Dravi, Vrhnika, Velenje in Krško. Občine, ki so med vsemi prispelimi prijavami prejele največ točk strokovne komisije so nagrade prejele v kategorijah majhne občine, srednje občine, mestne občine. Absolutna zmagovalka je bila občina Krško.

 Slednja je dobila nagrado za najboljšo občino med vsemi prijavljenimi iz več razlogov. Med razlogi je tudi preprosto dejstvo, da razumejo pomembnost OVE in URE, kar se kaže na različnih področjih izvajanja, od subvencij javnega prevoza, energetske sanacije vseh občinskih objektov, javne razsvetljave, subvencij za izrabo sončne energije, spodbujanja energetske uporabe izrabljenega gospodinjskega olja in podobno. Prav tako občina Krško že deset let vsako leto povečuje sredstva za OVE in URE iz občinskega proračuna.

 Med majhnimi občinami je bila nagrajena občina Selnica ob Dravi, ki je pokazala, da lahko tudi majhne občine z aktivno okoljsko in energetsko politiko bistveno zmanjšajo rabo energije ter na drugi strani povečajo rabo obnovljivih virov energije. Trenutni rezultati in ambiciozni cilji v občini bodo v nekaj letih več kot prepolovili stroške za razsvetljavo ter bistveno zmanjšali rabo energije v javnih stavbah. Občina tudi aktivno sodeluje pri uvajanju OVE in URE z lokalnimi podjetji.

 Nagrajena med srednjimi občinami je bila Vrhnika, ki ima natančno ocenjen potencial prihrankov in možnosti izrabe obnovljivih virov energije. V občini se zavedajo, da lahko največ naredijo prav pri lastnih stavbah, zato aktivno uvajajo energetsko knjigovodstvo, ter se podajajo v temeljito prenovo objektov. Samo prenova kotlovnice v OŠ Ivana Cankarja, je rabo energije prepolovila.

 Mestna občina Velenje si je v svoji kategoriji prislužila nagrado kot eden najpomembnejših energetskih stebrov Slovenije. Dobro se zavedajo negativnih vplivov proizvodnje fosilnih goriv, zato se še toliko bolj posvečajo projektom na področju URE in OVE. Izmed številnih aktivnosti velja izpostaviti predvsem dosledno energetsko statistiko, zelo uspešno črpanje nepovratnih EU sredstev in sodelovanje v mednarodnih projektih ter projekt daljinskega hlajenja.

 Projekt En.občina tudi letu 2011

Projekt, ki se bo tudi tokrat zaključil s celodnevnim izobraževanjem in svečano podelitvijo nagrade, smo v letu 2011 pričeli v začetku maja z objavo natečaja (www.energetika.net/en.obcina011). Občine se na razpis lahko prijavijo vse do 15. septembra 2011, ko bo strokovna komisija izmed prispelih vlog izbrala tiste, ki najbolj izstopajo v prid energetske učinkovitosti.

19. oktobra 2011 pa bomo na celodnevnem dogodku, kjer bomo poleg predstavitve primerov dobre prakse, izvedli tudi različne seminarje, podelili nagrade najboljšim v treh kategorijah.  

 

Sicer pa je projekt En.občina namenjen slovenskim občinam, ki  se zavedajo pomena in potenciala energetsko učinkovitega ravnanja in v tem vidijo priložnost za zmanjšanje stroškov za energente, nove poslovne priložnosti in izboljšanje življenjskega standarda občanov. Projekt je namenjen tudi lokalnim energetskim agencijam in podjetjem, ki v sodelovanju z občinami ali energetskimi agencijami pripravljajo projekte na tem področju. Razloga, da letos ne bi bila med tekmovalci tudi vaša občina, torej ni. Vsekakor sodelovanje v projektu, poleg nagrad najboljšim, prinaša veliko medsebojnega sodelovanja in predvsem novih dobrih idej za uresničevanje v različnih lokalnih okoljih s skupnimi cilji.

Oceni članek
0
Bodi prvi in oceni članek!

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • februar 2020
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2020
  • Lokalni skupnosti najbolj prijazno podjetje in podjetjem najbolj prijaznim kraji
  • Občina zdravja 2020
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva