Kje živijo energetsko najbolj varčni?

Občine, kjer so gospodinjstva prejela največ subvencij Eko sklada za varčno rabo in prehod na obnovljive vire energije
18.01.2019 | zk
0
Kje živijo energetsko najbolj varčni?
(Foto: geralt Visual Hunt)

Gorenjci veljajo za včasih že kar preveč varčne. Ko gre za porabo energije, je ta – sicer včasih moteča lastnost – dober zgled.

Če bi sodili po izplačanih subvencijah Eko sklada, so prav prebivalci nekaterih gorenjskih občin naredili največ za to, da bi zmanjšali porabo energije. V petih letih so relativno največ nepovratnih subvencij Eko sklada dobili v Preddvoru: v povprečju 123 evrov na leto na prebivalca. Na drugem mestu je Kranj s 105 evri na prebivalca. Med dvajsetimi občinami, kjer so dobili največ subvencij za varčno rabo energije, je kar 12 gorenjskih.

V povprečju* so po slovenskih občinah dobili v petih letih (2013 – 2017) dobili na leto za 48 evrov nepovratnih spodbud Eko sklada – te so namenjene tako varčevanju z energijo kot spodbujanju rabe obnovljivih virov energije.

In kje je spodbud najmanj? V manjših in revnejših krajih v vzhodni Sloveniji ter na topli obali. Prav na zadnjem mestu je Zavrč, kjer so prebivalci letno prejeli v povprečju za štiri evre subvencij Eko sklada: desetkrat manj od povprečja in tridesetkrat manj od prebivalcev relativno bogatega Preddvora. Sledi Osilnica s šestimi evri na prebivalca. V Žetalah na 210. mestu je znesek že nekoliko višji in presega 15 evrov.

Zelo verjetno je, da so prav v krajih, kjer je izplačanih največ spodbud, krajani tudi največ naredili za bolj varčno uporabo energije. In seveda obratno. Pri tem pa velja poudarek: gre za investicije zasebnikov, oziroma za finančne spodbude, izplačane gospodinjstvom. Ta sredstva tako ne zajemajo investicij v energetsko prenovo javnih stavb – če bi jih, bi bila podoba zanesljivo vsaj nekoliko drugačna.

Celoten seznam občin.

Več o novi energetski realnosti in o dobri praksi energetske sanacije naselij lahko izveste na letošnji  konferenci Zlati kamen 7. marca v Ljubljani.

 


*Povprečje glede na 212 slovenskih občin. Graf: povprečja glede na občine v regiji.

Oceni članek
0
Bodi prvi in oceni članek!

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • marec 2019
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2019
  • Dobre prakse razvojno najprodornejših občin
  • veliki intervju: dr. Janez Bogataj
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva