Kjer je energija najboljša

Najbolj energetsko prodorne občine leta so Bovec, Medvode in Koper, občina Divača pa je dobila posebno priznanje
23.10.2017 | zk
0
Kjer je energija najboljša
(Foto: Barbara Reya)

Najbolj energetsko prodorne občine v Sloveniji so razglasili 12.oktobra na že osmi konferenci En.občina & En.management. V kategoriji malih občin je zmagala občina Bovec, v kategoriji srednje velikih Medvode, v kategoriji mestnih občin pa Koper. Posebno priznanje za aktivnosti na področju obnovljivih virov energije (OVE) in učinkovite rabe energije (URE) je dobila občina Divača. Konferenca je gostila tudi ugledne goste iz tujine, med drugimi Kima Brostrøma iz danskega Living lab-a Gate21 in izvršnega direktorja State of Green Finna Mortensena.

S čim so občine prepričale komisijo?

Občina Bovec je izvedla in še načrtuje inovativne in ambiciozne projekte ter uspešno pridobiva namenska sredstva za izvedbo različnih ukrepov URE in OVE. Prednost pred ostalimi tekmovalkami si je pridobila s projektom daljinskega ogrevanja na lesno biomaso (DOLB). Za projekt DOLB so v občini že pridobili sredstva Evropske investicijske banke (preko projekta ELENA), projekt pa ima izredno pozitiven vpliv na izboljšanje stanja okolja, konkurenčnost lokalnega gospodarstva in s tem  na dvig kakovosti življenja v občini. V občini postopoma, a vztrajno, prenavljajo tudi javne objekte in zamenjujejo zunanjo razsvetljavo. Občina uspešno sodeluje z agencijo GOLEA, ki zanjo v celoti izvaja aktivnosti energetskega menedžerja in skrbi za informiranje ter spodbujanje k izvajanju konkretnih projektov energetske učinkovitosti. V Bovcu v programe ozaveščanja na področju URE in OVE vključujejo tudi otroke in mladino,  ter skrbijo za ustrezno izobraževanje hišnikov.

Občina Medvode je pozitivno presenetila z aktivnostmi na področju trajnostne mobilnosti. V letu 2016 so na javnem parkirišču pred knjižnico in občinsko stavbo v centru mesta uredili električno polnilnico za hitro polnjenje dveh električnih avtomobilov, razpis za nakup električnega vozila pa bo objavljen še ta mesec. Naslednji električni avto naj bi kupili že v letu 2018, saj v prihodnjih letih načrtujejo popolno posodobitev občinskega voznega parka. Občina kot partnerka sodeluje tudi pri izvedbi projekta Evropski teden mobilnosti. Letos so se poskusno vključili v projekt 'Prostofer', v katerem gre za skupno uporabo električnega avta, ki bi služil namenu službenih poti po občini za uslužbence, hkrati pa bi občina nudila občanom brezplačen prevoz iz oddaljenih krajev, ki so odmaknjeni od mestnega potniškega prometa. Projekt bo, pravijo na občini, zaživel že novembra. Že leta uporabljajo tudi napravo za meritve zraka z vsebnostjo trdih delcev, sproti spremljajo podatke in posodabljajo napravo. Trenutno je v fazi javnega naročila, podpisana pa je tudi že donatorska pogodba za nadgradnjo merilne naprave. S posodobitvijo se bodo izvajale meritve tako rekoč vseh prašnih delcev ter tudi temperatura zraka, zračni pritisk in relativna vlažnost. Občina Medvode ima znotraj občinske uprave dva strokovnjaka, ki delujeta na področju energetike. Storitve energetskega menedžerja za občino izvaja zunanje podjetje, kjer šest strokovnjakov pokriva različna področja, povezana z energetiko.

Mestna občina Koper je že vrsto let med finalisti natečaja En.občina in ima izvedenih več različnih projektov. Ima sistematičen in dosleden pristop k energetski učinkovitosti in uvajanju OVE. Zelo je aktivna tudi v povezovanju z drugimi občinami v širšem mednarodnem prostoru. Sredstva za izvedbo ukrepov URE in OVE pridobiva iz številnih virov: razpisov Ministrstva za infrastrukturo, Ministrstva za izobraževanje in šolstvo, Švicarskega sklada in EU projektov. Sredstva Evropske investicijske banke (preko projekta ELENA) so porabili za pripravo dokumentacije za projekte energetske učinkovitosti, s sredstvi zasebnega partnerstva (podelitev koncesije) pa so sanirali 16 kotlovnic v javni objektih ter javno razsvetljavo. Energetska učinkovitost je za MO Koper  strateško področje, ki omogoča povrnitev vloženih sredstev v obliki denarnih prihrankov, ki je zaradi manjše rabe energije pomembno za izboljšanje kakovosti bivanja v mestu, in ki vpliva na konkurenčnost lokalnega gospodarstva.

Sanirani javni objekti veljajo kot primeri dobrih praks v slovenskem prostoru, saj gre za objekte z naprednimi tehnologijami tako na področju URE kot s sistemi za izrabo OVE (toplotna črpalka, sončna elektrarna, kotli na lesno biomaso) ter prezračevanja.  V  celotni občini so prenovili javno razsvetljavo, v katero so vgradili nove sisteme za zmanjšanje rabe električne energije in prilagajanje svetlobne ravni dejanskim potrebam, kar je bistveno zmanjšalo svetlobno onesnaženje. Občina sodeluje z agencijo GOLEA, ki zanjo v celoti opravlja naloge energetskega menedžerja in skrbi za najbolj ažurne informacije ter inovativne in učinkovite pristope za izvedbo večjega števila projektov URE in OVE. V občini sistematično obveščajo prebivalce, v programe ozaveščanja na področju URE in OVE pa vključujejo tudi otroke in mladino.

Občina Divača je že vrsto let ena od energetsko najbolj prodornih občin v Sloveniji. Leta 2013 je bila izbrana za energetsko najbolj učinkovito slovensko občino v kategoriji malih občin. V zadnjih letih so bili energetsko prenobvljeni praktično vsi večji občinski javni objekti, ki porabijo 75 odstotkov energije vseh občinskih javnih stavb. Občina ima pozitivne izkušnje z modelom energetskega pogodbeništva, saj je bila med prvimi v Sloveniji, ki je testirala ta inovativni koncept pri sanaciji javne razsvetljave. Občina odlično sodeluje z agencijo GOLEA in zelo uspešno pridobiva namenska nepovratna sredstva z namenom vlaganj in razvoja novih tehnologij. V uporabi imajo tri električna kolesa in postavljeno polnilnico za električne avtomobile v Divači. Oba pilotna projekta sta bila izvedena preko projekta Alterenergy. Do konca leta 2017 preko projekta Mobiturs načrtujejo postavitev dveh dodatnih polnilnic za električna vozila pred parkom Škocjanske jame. V javnih objektih je uvedeno energetsko knjigovodstvo, ki poleg zajema obračunskih podatkov o rabi in stroških energije ter vode omogoča tudi zajem podatkov iz pametnih števcev in senzorjev.

Komisija, ki je izbrala letošnje nagrajene občine, sicer ugotavlja, da postajajo občine v zadnjih letih vse bolj aktivne na področju učinkovite rabe energije. Nekatere jemljejo to področje zelo resno in počnejo veliko več, kot to od njih zahteva zakonodaja, medtem ko številne še vedno spijo. Sicer pa so aktivnosti na področju URE in OVE precej odvisne od velikosti občinskih proračunov – občine z večjimi proračuni lahko namreč hitro izvedejo velike in pomembne projekte energetske prenove in podobno, a vendar je tudi precej občin z manj sredstvi, ki si sicer velikih in opaznih projektov ne morejo privoščiti, vendar pa ogromno delajo na izobraževanju, promociji, manjših projektih.       

Letošnja konferenca je potekala v sodelovanju z lokalnimi energetskimi agencijami Kssena, GOLEA in LEAG ter z danskim veleposlaništvom v Zagrebu. Konferenca je gostila tudi ugledne goste iz tujine, med drugimi Kima Brostrøma iz danskega Living lab-a Gate21 in izvršnega direktorja State of Green Finna Mortensena.

Oceni članek
0
Bodi prvi in oceni članek!

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • marec 2019
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2019
  • Dobre prakse razvojno najprodornejših občin
  • veliki intervju: dr. Janez Bogataj
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva