Kočevje: vizija je razvoj v pomembno regionalno središče

Intervju z županom občine Kočevje dr. Vladimirjem Prebiličem
19.02.2018 | PR sporočilo
0
Kočevje: vizija je razvoj v pomembno regionalno središče

Kaj je po vašem mnenju največji razvojni dosežek občine Kočevje v zadnjih nekaj letih?

Sprememba investicijskega okolja se izkazuje v 6 velikih investicijah pomembnih podjetij v skupni vrednosti več kot 50 mio evrov in do leta 2020 vzpostavljenih novih 500 delovnih mestih. Posebej razveseljivo je dejstvo, da je govora o tehnološko zahtevnih delovnih mestih z visoko stopnjo dodane vrednosti, gre za dolgoročno zaposlovanje predvsem najbolj vitalnega dela prebivalcev občine Kočevje.

Na kaj ste poleg tega še posebej ponosni?

Najbolj ponosni smo na podvojitev obsega proračuna Občine Kočevje v času, ko se je povprečnina s strani RS zniževala, je občinska uprava vsak evro iz naslova povprečnine potrojila z uspešnimi prijavami na evropske in državne razpise.

Katera gibanja so najbolj zaznamovala vaš razvoj v zadnjih letih?

V zadnjih letih nam je uspelo ustaviti odseljevanje prebivalstva, dvigniti rodnost in stabilizirati vpis v Gimnazijo in srednjo šolo Kočevje. Po petnajstih letih smo priča vračanju srednje generacije, ki si je že vzpostavila življenje v večjih mestih. Posebej ponosni smo na uspešen razvoj krožnega gospodarstva, ki ga poosebljata gozdno lesna veriga pod vodstvom podjetja Kočevski les ter dvig samooskrbe pod okriljem Zadruge Zakladi Kočevske. S pomočjo države smo uspeli realizirati obsežne investicije v infrastrukturo naše občine, še posebej ponosni pa smo na vzpostavitev železniške povezave po več kot 50 letih.

So državni varčevalni ukrepi, ki so oklestili občinske proračune, znatno zavrli vaš razvoj?

Varčevalni ukrepi države so močno posegli v proračun Občine Kočevje, saj smo iz naslova povprečnine izgubili vsako leto več kot 0,5 mio evrov, dodatno pa nas je prizadela izguba sredstev iz naslova skladnega regionalnega razvoja, kjer smo izgubili na letni ravni še dodaten mio evrov. Kljub temu smo uspeli s sistematičnim pristopom priprave in prijave projektov nenehno pridobivati dodatne vire.

Kaj bi opisali kot vašo dobro prakso?

Priprava kvalitetnih projektov, tako s področja investicij (vodovodi, kanalizacije, ceste), kot tudi mehkih vsebin (projekt LIFE+), s katerimi smo uspeli, ne samo izboljšati infrastrukturo temveč tudi oblikovati in ponuditi novi blagovni znamki; Zakladi Kočevske in turistično znamka Kočevsko. V ta namen smo izdatno investirali v turistično infrastrukturo, v višini več kot 1,5 mio evrov, kar se že izkazuje v ponudbi novih turističnih produktov in rastjo turističnega obiska več kot 10% letno. S tem smo presegli načrte, ki smo si jih opredelili v Strategiji turističnega razvoja Občine Kočevje.

Dobra praksa je tudi izdelava in implementacija sistemskih ukrepov za privabljanje tujih investicij in podporo lokalnemu gospodarstvu; mednje prištevamo nepovratna sredstva Občine Kočevje, ki jih razpisuje za obrtnike in so namenjena nakupu obratnih sredstev in zaposlovanju ter oprostitvam komunalnih prispevkov v primeru zagotavljanja novih delovnih mest in cenam zemljišč, ki jih prilagajamo novim potencialnim investitorjem. Del teh ukrepov je tudi celostna podpora investitorju, pri zagotavljanju vseh dokumentov in proaktivno sodelovanje z Upravno enoto Kočevje, pri pridobivanju gradbenih dovoljenj.

 Kje vidite glavne priložnosti za razvoj občine?

Glavne priložnosti za razvoj občine vidimo v nadaljnji rasti gospodarstva in novih investicijah ter v razvoju turizma. Posebno pozornost bomo namenjali krožnemu gospodarstvu in socialnemu podjetništvu, v katere že sedaj uspešno vključujemo ranljive skupine. Rezultati se izkazujejo v razpolovitvi stopnje brezposelnosti in izboljšani samopodobi lokalnega prebivalstva.

Kaj bodo razvojne prioritete v naslednjih letih in kje so največji izzivi?

Največji izziv še vedno predstavlja nadgradnja infrastrukture (cestna in širokopasovna povezava) ter zemljiško posestniška razmerja, ki so unikatna v Republiki Sloveniji, saj 80 % površin občine pripada RS.

In vaša vizija: kakšna bo Občina Kočevje čez 20 let?

Vizija Občine Kočevje je postati gospodarsko, kulturno, turistično in upravno središče Južne Slovenije.

 

Oceni članek
0
Bodi prvi in oceni članek!

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • marec 2019
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2019
  • Dobre prakse razvojno najprodornejših občin
  • veliki intervju: dr. Janez Bogataj
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva