OBČINA MORAVSKE TOPLICE - Bogastvo naravnih danosti in srčnosti domačinov

19.02.2018 | PR sporočilo
0
OBČINA MORAVSKE TOPLICE - Bogastvo naravnih danosti in srčnosti domačinov

OBČINA MORAVSKE TOPLICE - Bogastvo naravnih danosti in srčnosti domačinov

Na severovzhodu Slovenije v osrčju idiličnega Prekmurja zavzema svoj prostor občina Moravske Toplice, ki na površini 144 km² v 28 naseljih združuje okrog 6500 prebivalcev.

Slogan občine se glasi »Bogati smo, ker se zavedamo, kaj vse imamo«. To bogastvo se kaže v vrelcih termomineralne vode, pristni naravi, zanimivi zgodovini, sakralnih spomenikih (Plečnikova cerkev v Bogojini, romanska rotunda v Selu, gotska cerkev sv. Martina v Martjancih), domačih obrteh (lončarstvo, medičarstvo), predvsem pa v gostoljubnih in srčnih domačinih.

Jedro turistične ponudbe predstavlja ponudba term v Moravskih Toplicah oziroma edinstvena zdravilna termomineralna voda v Termah 3000 in Termah Vivat.  Za občino je značilna narodna pisanost, saj v njej živijo pripadniki madžarske narodnostne manjšine, ki imajo pomembno vlogo pri navezavi dobrososedskih odnosov s sosednjo Madžarsko. Zelo barvita je tudi konfesionalna podoba občine, saj združuje pripadnike katoliške, evangeličanske, kalvinske in binkoštne veroizpovedi.

Moravske Toplice so tudi izhodišče za rekreacijo kot so pohodništvo in nordijska hoja, zato lahko kot pohodnik ali kolesar občudujete lepoto pisano obdelanih njiv z zelenečimi oazami, zadrhtite ob rosni bleščavosti poletnih trav, se ustavite v senčnem zavetju mešanih gozdov, polnih divjadi, ptic pevk in ujed ter gob, ali pa se podate na prisojne lege med vinske trte, ki rodijo kakovostne sorte vina.

Nenazadnje tudi lega občine Moravske Toplice in bližina sosednjim prestolnicam kot so Dunaj, Zagreb in Budimpešta, pomeni izrazito multikulturno izhodišče.

Kaj je po vašem mnenju največji razvojni dosežek občine Moravske Toplice v zadnjih nekaj letih?

Izgradnja turistične in komunalne infrastrukture (trimska steza, kolesarske poti, počivališča za kolesarje in pohodnike), avtobusna postajališča. Ob tem gre poudariti, da v občini Moravske Toplice imamo čez 100 km pohodnih poti in premoremo okoli 250 km označenih kolesarskih poti različnih težavnostnih stopenj, od poti za sprostitveno-priložnostno kolesarjenje do rekreativno-adrenalinskih kolesarskih poti, primernih za vse generacije, vse pa vodijo mimo turističnih zanimivosti destinacije.

Na kaj ste poleg tega še posebej ponosni?

Še posebej smo zares ponosni na izgradnjo novega vrtca v Moravskih Toplicah.

Katera gibanja so najbolj zaznamovala vaš razvoj v zadnjih letih?

S strani Ministrstva za notranje zadeve nam je uspelo pridobiti objekt prehodnega doma v Prosenjakovcih in začeti projekt ekološko socialnega kmetijstva, kjer je zaposlenih desetina ljudi iz kategorije težje zaposljivih posameznikov.

So državni varčevalni ukrepi, ki so oklestili občinske proračune, znatno zavrli vaš razvoj?

Da. Način črpanja evropskih sredstev je centraliziran in poteka preko pristojnih ministrstev, zato smo podeželske občine, za razliko od mestnih občin, v slabši poziciji. Zaradi navedenega je Slovenija tudi manj učinkovita pri črpanju sredstev iz evropskih strukturnih skladov, edina svetla točka so partnerski čezmejni projekti.

Kaj bi opisali kot vašo dobro prakso?

Dobra praksa je subvencioniranje gradnje malih čistilnih naprav na območjih razpršene poselitve v občini in pomoč mladim družinam ob rojstvu novorojenca v višini 1.000,00 evrov. Mi ne gradimo stanovanj za mlade družine tudi zaradi specifične poseljenosti podeželskega tipa. Dobra praksa so tudi štipendije za vse naše študente, ki nimajo drugih štipendij, kjer kriterij ni socialni položaj.

Kje vidite glavne priložnosti za razvoj občine?

Glavne priložnosti so investicije na področju turistične dejavnosti, na zalogi imamo kar nekaj projektov (Rimska Čarda, Kocljevina). Računamo na večje strukturne poenostavitve s strani države, v mislih imamo predvsem privabljanje tujih investitorjev in pridobivanje ustreznih dovoljenj za investicijo in gradnjo.

Kaj bodo razvojne prioritete v naslednjih letih?

Razvojna prioriteta bo nadaljnje urejanje komunalne infrastrukture kot nujnega pogoja za učinkovito turistično ponudbo in tudi bivanje lokalnega prebivalstva (pločniki, kolesarske in pohodne poti idr), hkrati pa bomo pozorni, da bomo našim obiskovalcem v prihodnje ponujali nekatere nove stvari.

Kje so glavni izzivi: na katerih področjih bo razvoj za Moravske Toplice posebej zahteven?

Pri ustvarjanju pogojev za domače in tuje investitorje v različne sektorje gospodarstva (turizem, kmetijstvo, storitvene dejavnosti) in manjša industrija, ki okolijsko ni sporna, to pa zopet zaradi administrativnih in zakonodajnih ovir na državni ravni.

In vaša vizija: kakšna bo občina Moravske Toplice čez 20 let?

Naša vizija je, da bodo pogoji življenja in bivanja mnogo boljši za naše prebivalce in lokalno skupnost. Posledično pa bo tudi zanimivejša in atraktivnejša za goste in turiste, ki iščejo čisto naravo, prostor za počitek, regeneracijo, sprostitev. Zaradi česar se bodo v prvi vrsti radi vračali k nam.

 

Oceni članek
0
Bodi prvi in oceni članek!

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • februar 2020
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2020
  • Lokalni skupnosti najbolj prijazno podjetje in podjetjem najbolj prijaznim kraji
  • Občina zdravja 2020
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva