Register nastanitvenih obratov in poročanje v turizmu

Agencija AJPES predstavlja pomembno novost na področju turizma
20.01.2018 | PR sporočilo
0
Register nastanitvenih obratov in poročanje v turizmu

REGISTER NASTANITVENIH OBRATOV IN POROČANJE V TURIZMU

Z vzpostavitvijo novega registra AJPES sledi viziji postati osrednji registrski organ v državi ter pomemben vir zanesljivih, ažurnih in verodostojnih podatkov o vseh vrstah poslovnih subjektov. Poenostavitev poročanja v turizmu je skladna s strateško usmeritvijo sodelovanja AJPES pri odpravi administrativnih ovir, zbiranja podatkov na uporabniku prijazen način ter čim bolj učinkovitega zagotavljanja podatkov zainteresiranim uporabnikom in javnosti. S tem AJPES uresničuje svoj temeljni cilj - zagotavljanje transparentnosti poslovnega okolja ob nenehni skrbi za družbeno odgovorno ravnanje in povečevanje zadovoljstva uporabnikov.

AJPES je s 1.12.2017 vzpostavil Register nastanitvenih obratov

Prejšnji sistem poročanja podatkov v turizmu je pokazal, da je nujno potrebno pristopiti k odpravi administrativnih ovir, saj so bili poslovni subjekti zavezani poročati več institucijam – SURS, občine, Policija (in to vsaki posebej). Za poenostavitev poročanja je bilo potrebno predhodno zagotoviti, da so ustrezno in na enem mestu evidentirani vsi nastanitveni obrati. S tem namenom je AJPES vzpostavil Register nastanitvenih obratov. V registru se vodijo podatki o izvajalcih nastanitvenih obratov in podatki o nastanitvenih obratih.

Register nastanitvenih obratov je bil vzpostavljen s 1. decembrom 2017. Obstoječe nastanitvene obrate morajo zavezanci vpisati v register najkasneje do 28. februarja 2018. Izvajalci lahko predlog za vpis, spremembo ali izbris nastanitvenega obrata predložijo neposredno prek spletne aplikacije na portalu AJPES ali pa se osebno zglasijo na katerikoli izpostavi AJPES, ki bo za predlagatelja (izvajalca) opravila vpis prek spletne aplikacije.

Register nastanitvenih obratov je javen. Podatki iz registra so namreč brezplačno dostopni na spletni strani AJPES.

Vzpostavljena tudi aplikacija eTurizem AJPES – poročanje podatkov o gostih le na eno mesto

Nov je tudi način poročanja podatkov o gostih in prenočitvah. Izvajalci nastanitvene dejavnosti po novem poročajo podatke o gostih in prenočitvah le AJPES - prek spletne aplikacije »eTurizem«, ki je bila prav tako vzpostavljena s 1. 12. 2017. Izvajalci nastanitvene dejavnosti morajo dnevno poročati podatke o gostih in prenočitvah (najpozneje v 12 urah po prihodu gosta), mesečno pa statistične podatke (za pretekli mesec). Za oddajo podatkov prek spletnega portala AJPES je potrebno poleg vpisa v Register nastanitvenih obratov pridobiti še ustrezne pravice za poročanje.

Zavezanci, ki so že poročali Policiji, SURS in občinam prek starega sistema, morajo v prehodnem obdobju (od 1. 12. 2017 do 28. 2. 2018) pričeti s poročanjem prek spletne aplikacije eTurizem ali prek spletnega servisa AJPES s prvim dnem naslednjega meseca po vpisu v Register nastanitvenih obratov. Zavezanci, ki še nikoli niso poročali Policiji, SURS in občinam (t.i. »novi zavezanci«) s poročanjem AJPES pričnejo z dnem, ko je nastanitveni obrat vpisan v register.

 Od 1. 3. 2018 bo prijava gostov možna le še prek spletne aplikacije »eTurizem« na portalu AJPES, aplikacija »eGost« na spletni strani Policije pa bo prenehala delovati.

 Podatke o gostih in prenočitvah je možno poročati:

-          prek spletne aplikacije »eTurizem« (ročen vnos podatkov ali uvoz xml datoteke) ali

-          prek spletnega servisa, v kolikor izvajalci nastanitvene dejavnosti vnašajo podatke o gostih v lastne recepcijske programe.

Oceni članek
0
Bodi prvi in oceni članek!

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • februar 2020
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2020
  • Lokalni skupnosti najbolj prijazno podjetje in podjetjem najbolj prijaznim kraji
  • Občina zdravja 2020
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva