Evropa občin in regij

Skupno število občin v 27 članicah EU: 99.361. Slovenija po velikosti občin posebej ne izstopa: je blizu zlate sredine EU
16.09.2020 | zk
0
Evropa občin in regij

27 članic Evropske unije ima skupaj 99.361 občin. To pomeni, da ima povprečna evropska občina 4.497 prebivalcev, oziroma da imamo v EU 23 občin na vsakih 100.000 prebivalcev. Površina občin meri v povprečju 40 kvadratnih kilometrov.

Slovenske občine imajo v povprečju skoraj 10.000 prebivalcev: 9.816. Tako po številu prebivalcev kot po površini so nekoliko nad evropskim povprečjem. A če pogledamo uvrstitve, je Slovenija blizu zlate sredine. Deset članic ima občine, ki so v povprečju večje, drugih 16 pa občine, ki so manjše od slovenskih. Najbolj obljudene občine so na Danskem, kjer ima povprečna občina več kot 58.000 prebivalcev.  Na drugi strani spektra so občine na Cipru in na Irskem – te imajo v povprečju manj kot 1.500 prebivalcev. Razpon je torej precejšen. A občine pri nas po številu prebivalcev ne izstopajo in so zelo podobne italijanskim, nemškim in hrvaškim.

Poleg občin je v evropskih državah še okrog 1.500 večjih regionalnih enot, ki jih po evropski metodologiji delijo v več razredov (NUTS). Tako ima Slovenija uradno še dve »kohezijski« regiji (raven NUTS2) in 12 »statističnih« regij (raven NUTS3). Kot vemo, v nobenem primeru ne gre za »prave« regionalne enote z upravnimi funkcijami. Res je, da so tudi druge članice EU včasih razdeljene na regije na neki ravni le za statistične namene. A gre le za razdeljenost na posamezni ravni. Lokalno samoupravo, ki je omejena le na občine, imajo poleg Slovenije le še na Cipru, v Luksemburgu in Litvi. Regije so v EU torej pravilo in ne izjema.

Pregled regionalne razdelitve članic EU

Občine po državah EU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Stanje leta 2018. Gre za lokalne enote na ravni NUTS5 po evropski nomeklaturi.

Oceni članek
0
Bodi prvi in oceni članek!

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • februar 2021
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2021
  • Zlati intervjuji
  • Občina zdravja 2021
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva