Največja komunalna podjetja v Sloveniji

Gospodarska zbornica objavlja seznam največjih komunalnih podjetij v Sloveniji. Na vrhu seznama je podjetje Kostak iz Krškega.
29.06.2016 | zk
0
Največja komunalna podjetja v Sloveniji
(Foto: vectrolio)

Dve glavni značilnosti družbe na prvem mestu med komunalnimi podjetji v Sloveniji: prva, njena dejavnost ni omejena na komunalo. Kostak se ob komunalni dejavnosti ter vzdrževanju ukvarja še zlasti z gradbeništvom. Druga značilnost: dobrih 60 let stara družba Kostak je v mešani lasti: 43 odstotkov je v lasti občine Krško, 3,8 odstotka obvladuje Kostanjevica na Krki, ostalo pa zasebni delničarji, zlasti nekatera lokalna podjetja.

Sta ti dve značilnosti lahko formula uspeha. Rezultati družbe Kostak bi utegnili to potrjevati. Podjetje je naredilo veliki skok leta 2014, ko so se prihodki povečali za kar 63 odstotkov in presegli 53 milijonov evrov. Podjetje je leto končalo s 414 zaposlenimi in skoraj milijonom in pol čistega dobička.

Če pogledamo številke podrobneje, je na impresivne rezultate skupine vplivala zlasti gradbeniška dejavnost: družba je leta 2014 podpisala pogodbo, s katero je postala vodilni partner v konzorciju za izgradnjo HE Brežice. Toda omeniti velja tudi, da je Kostak med redkimi gradbenimi podjetji, ki je uspešno prebrodilo veliko krizo gradbeništva na začetku desetletja.

Na drugem in tretjem mestu seznama sta ljubljanski podjetji JP Vodovod-kanalizacija ter JP Snaga. Snaga je med komunalnimi podjetji največja po številu zaposlenih – leta 2014 jih je bilo v povprečju 409. Če odštejemo Ljubljano, je med občinskimi komunalnimi podjetji največje KP Velenje z dobrimi 20 milijoni evrov letnih prihodkov.

 Seznam 50 največjih komunalnih podjetij.

 

Oceni članek
0
Bodi prvi in oceni članek!

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • marec 2019
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2019
  • Dobre prakse razvojno najprodornejših občin
  • veliki intervju: dr. Janez Bogataj
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva