Proračuni so spet zrasli

Pregled zaključnih računov za leto 2014 pokaže, da so občine lani porabile za 12,1 odstotka več denarja kot leta 2013. Glavni razlog: investicijski projekti, financirani z evropskim denarjem.
15.07.2015 | zk
0
Proračuni so spet zrasli

Prihodki občin v letu 2014 so zrasli za 188 milijonov evrov (za 9,3 odstotka).

Od kod povečanje? Transferna sredstva iz evropske unije so se lani povečala za iz 152,6 na 345,3 milijona evrov: za 193 milijonov ali za 126 odstotkov. Proračuni so se v letu 2014 obarvali evropsko modro: iz evropskih virov so občine prejele 15,8 odstotka vseh svojih prihodkov. Leto prej je ta delež znašal pol manj, 7,8 odstotka. Evropski razvojni denar je tako postal drugi največji vir prihodka za občinske proračune – več denarja občine zberejo le z dohodnino.

Leta 2014 so se povečali tudi nedavčni prihodki: za 7,5 milijona evrov ali za 2,6 odstotka. Vsi ostali viri so prinesli občinam manj denarja. Prihodek od dohodnine se je v primerjavi z letom 2013 zmanjšal za 0,1 odstotka (1,6 milijona evrov). Najbolj so se zmanjšali kapitalski prihodki, zlasti tisti od prodaje občinskih nepremičnin. Kapitalski prihodki od prodaje osnovnih sredstev so se prepolovili in prinesli občinam za skoraj 10 milijonov evrov manj.

 

Občinski odhodki so se lani povečali za 12,1 odstotka, oziroma za 247 milijonov evrov.

In kam je šel denar? Za investicije. Investicijski odhodki so se lani povečali za 271 milijonov evrov ali za 42 odstotkov. Že hiter pogled na številke pokaže, da so občine v prav vseh drugih kategorijah odhodkov porabile manj.

Občine so lani investirale skupaj za 911,7 milijonov evrov – ne dosti manj od milijarde. To je po vrednosti investicij drugo najbolj intenzivno leto: rekordno raven so občine dosegle leta 2010, ko je skupna vrednost investicij znašala 927 milijonov.

 

V štirih letih se je močno spremenila struktura virov, ki so omogočili investicije. Leta so vsi transferji, ki so jih prejele občine, znašali 32 odstotkov vrednosti investicij. Z evropskih virov so občine pokrile slabih 15 odstotkov naložb. Primerjava z vsemi transfernimi prihodki lani pokaže razmerje 2 : 1 (na vsak evro investicij so občine prejele 50 centov transferjev). Z evropskimi viri so lani občine pokrile 38 odstotkov vseh investicij.

Občine varčujejo. Če ne štejemo investicij, so občine na drugih področjih zmanjševale odhodke. Prihranki so znatni zlasti pri tekočih materialnih odhodkih – ti so se zmanjšali v primerjavi z letom 2013 za 5 odstotkov, oziroma za slabih 17 milijonov evrov.

 

Oceni članek
0
Bodi prvi in oceni članek!

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • marec 2019
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2019
  • Dobre prakse razvojno najprodornejših občin
  • veliki intervju: dr. Janez Bogataj
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva