Leuven - Evropska prestolnica inovativnosti 2020

Evropska komisija je nagradila Leuven za inovativnost pri vključevanju prebivalcev v razvoj.
12.11.2020 | zk
0
Leuven - Evropska prestolnica inovativnosti 2020
(Foto: janmennens VisualHunt.com)

Belgijski Leuven je Evropska prestolnica inovativnosti 2020 (iCapital). Nagrado vsako leto podeljuje Evropska komisija, prejmejo pa jo mesta, ki izstopajo s poskusi novih pristopov, orodij in modelov za upravljanje in ki znajo procese iskanja novih poti učinkovito vključiti tudi prebivalce. Prav ti aspekti bodo posebej pomembni tudi pri izboru za nagrado Zlati kamen 2021.

Leuven je prejel nagrado prav zaradi uspešnega »kolaborativnega pristopa k izboljševanju življenja prebivalcev in uporabe novih rešitev za glavne izzive mesta«. Priznanje ni le simbolično: Leuven bo prejel milijon evrov iz okvirnega evropskega programa za raziskovanje in inovacije Horizon 2020. Mesta, ki so se uvrstila v ožji izbor, bodo prejela po 100.000 evrov. Ta mesta so Cluj-Napoca (Romunija), Espoo (Finska), Helsingborg (Švedska), Valencija (Španija) in avstrijska prestolnica Dunaj.

Župan Leuvena Mohamed Ridouani je za revijo Cities Today poudaril, da so nagrado dobili kot priznanje za osredotočenost na to, da bi ljudi pripeljali skupaj pri iskanju rešitev: »Ne želimo si, da bi bil Leuven nekakšno elitistično eko-mesto, pač pa želimo, da bi bilo bolje vsem – tudi ljudem z nižjimi prihodki«. Pri tem so seveda v ospredju okoljski problemi, zlasti tisti, povezani s klimatskimi spremembami. Trije pomembni razvojni poudarki so prehod h krožnemu gospodarstvu, zagotavljanje kakovostne izobrazbe in trajnostna mobilnost. V mestu so uspeli povečati število kolesarjev za 40 odstotkov v samo treh letih. Pri pripravi strategije Leuven 2030 je sodelovalo več kot 600 deležnikov: od univerz, podjetij, prek različnih lokalnih organizacij in posameznikov.

Za nagrado Evropska prestolnica inovativnosti se lahko potegujejo vsa evropska mesta z več kot 100.000 prebivalci. Nagrado so prvič podelili leta 2014, doslej pa so jo prejeli Barcelona, Amsterdam, Pariz, Atene in Nantes.

Leuven ima nekaj več kot 100.000 prebivalcev in je prestolnica Flamskega Brabanta.

 

Več o nagradi:

https://ec.europa.eu/info/research-and-innovation/funding/funding-opportunities/prizes/icapital_en

Oceni članek
0
Bodi prvi in oceni članek!

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • februar 2021
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2021
  • Zlati intervjuji
  • Občina zdravja 2021
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva