Najpametnejše svetovno mesto

Na razstavi in konferenci Smart City Expo v Barceloni so izbrali najboljše pametno mesto leta. To je britanski Petersborough.
04.12.2015 | zk
0
Najpametnejše svetovno mesto

Na petem Smart City Expu v Barceloni so sredi novembra podelili vsakoletne nagrade za najboljše rešitve na področju pametnih mest, oziroma pametnega upravljanja lokalnih skupnosti. Letošnja nagrada za najboljše pametno mesto je šla v Veliko Britanijo, natančneje v Peterborough. Mesto v vzhodni Angliji ima nekaj več prebivalcev kot Maribor, približno 185.000. Mesto je eno od štirih »urbanih laboratorijev«, ki so del britanske iniciative UK Future. Komisijo Smart City Expa je mesto prepričalo z odločno politiko, s katero želi Petersborough postati britanska »okoljska prestolnica«. Mesto uspešno uvaja model krožnega gospodarstva brez odpadkov in je zgleden primer za vključevanje meščanov v odločanje.

Petersborough ima bogato kulturno dediščino. Na sliki je mestna katedrala. 

Najboljši pametni projekt leta je Center za digitalno izobraževanje v kitajski provinci Hebei. Najboljša inovacija na področju pametnih lokalnih skupnosti je kolumbijska iniciativa Findeter za razvoj trajnostne infrastrukture.

Smart City Expo v Barceloni se je v petih letih razvil v največji svetovni dogodek na področju pametnih mest. Zanimivo je, da koncept pametnega mesta organizatorji razumejo zelo široko: ne omejujejo ga na rabo informacijskih tehnologij (najožja interpretacija pametno mesto skoraj v celoti enači z internetom stvari), ampak dajejo glavni poudarek vsebini, torej strateškemu in celovitemu pristopu k razvoju mesta.

Na letošnjem dogodku je nastopilo več kot 400 govorcev, udeležili pa so se ga predstavniki več kot 500 mest iz celega sveta. O pomenu dogodka priča tudi to, da je bilo na konferenci prisotnih tudi okrog 450 podjetij, med katerimi so tudi vodilne svetovne korporacije, kot na primer Google, Amazon, Siemens, Audi in podobno. Poleg tega je na Smart City Expo vladne delegacije poslalo šest držav. To so Estonija, Danska, Indija, Južna Koreja, Mauricius in Velika Britanija. Poleg osrednjega dogodka, ki je vsako leto novembra v Barceloni, organizator prireja še regionalne konference v Puebli (Mehika), Kyotu in kot novost tudi v Carigradu. 

Oceni članek
0
Bodi prvi in oceni članek!

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • februar 2020
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2020
  • Lokalni skupnosti najbolj prijazno podjetje in podjetjem najbolj prijaznim kraji
  • Občina zdravja 2020
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva