Največja mesta sveta

Najhitreje rastejo mesta v Aziji in Afriki
21.08.2018 | zk
0
Največja mesta sveta
Šanghaj - v 21. stoletju največje mesto na svetu
(Foto: Hanny Naibaho)

Spletna stran City Mayors (globalna iniciativa, ki ni brez stičnih točk s projektom Zlati kamen) je letos objavila nove podatke o največjih mestih sveta. Številke so osupljive: nove mestne aglomeracije prinašajo nove razsežnosti in dajejo nov pomen pojmu urbanega. Na svetu je že 279 milijonskih mest. 150 mest ima več prebivalcev kot jih ima Slovenija. A 19 največjih mest skupaj ima več prebivalcev kot jih ima Brazilija, po površini ena največjih držav sveta!

Največje mesto na svetu je Šanghaj s 24 milijoni prebivalcev – širše mestno območje jih ima 34 milijonov. Na drugem mestu je Peking in na tretjem pakistanski Karači. Že na četrtem mestu je največje mesto v Evropi – ali bolje rečeno na evropskem robu. To je Carigrad, ki ima skoraj 15 milijonov prebivalcev. Mesta v Evropski uniji so v primerjavi z azijskimi giganti naravnost majhna. Po izstopu Velike Britanije bo največje mesto v zvezi Berlin, ki je po velikosti šele na 76. mestu na svetu in je s 3,6 milijoni prebivalcev štirikrat manjše od Istanbula. London (8,6 milijona) je na 27. mestu, eno mesto pred New Yorkom. Pred nekaj desetletji je bil New York pojem velemesta in je še vedno največje mesto Severne Amerike. To še posebej velja, če pogledamo širše mestno območje. S skoraj 24 milijoni je širše območje New Yorka osma največja urbana aglomeracija na svetu.

Seznam največjih mest je dobra podoba globalnih trendov. Največja koncentracija novih gigantskih metropol je v Aziji, a vse več jih je tudi v Afriki. Še pred pol stoletja je bilo nepredstavljivo, da bo Adis Abeba večja od Rima ali da bo imel sudanski Kartum skoraj trikrat več prebivalcev od Pariza – vsaj če gledamo prebivalstvo ožjega mesta.  A nikjer ne nastaja takšna koncentracija supermest kot na Kitajskem.

Po načrtih kitajske vlade naj bi v naslednjih letih oblikovali 19 supermestnih grozdov, kjer naj bi živelo skupaj 800 milijonov ljudi. Za primerjavo: trenutno ima 300 največjih mest na svetu skupaj za eno milijardo prebivalcev. Ta supermestna območja naj bi ustvarila kar 80 odstotkov kitajskega bruto družbenega proizvoda. Glavna tri področja bodo Jing Jin Ji, kar je drugo ime za grozd mest Beijing – Tianjin in Hebei, delta reke Yangtze s Šanghajem in tako imenovano veliko zalivsko območje s Shenzenom. 

 

Seznam 150 največjih mest na svetu.

Oceni članek
0
3.2 (Št. glasov: 18)

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • februar 2021
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2021
  • Zlati intervjuji
  • Občina zdravja 2021
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva