Urbana Slovenija?

Hm, niti ne. Pravzaprav je Slovenija med tremi evropskimi državami, kjer najmanjši delež prebivalstva živi v mestih
06.10.2015 | zk
0
Urbana Slovenija?
Slovenija: daleč od globalnih trendov poselitve
(Foto: RM)

Petega oktobra je bil Svetovni dan življenjskega prostora (World Habitat Day) in na ta dan je Eurostat objavil nekaj zanimivih podatkov.

Prvi podatek: 40,2 odstotka Evropejcev živi na gosto poseljenih urbanih območjih. Na podeželskih območjih z redko in razpršeno poselitvijo živi 27,8 odstotka prebivalcev EU, kar je manj kot na vmesnih (subrurbanih) območjih (32 odstotkov). Zanimivo je, da v Evropi očitno živi v mestih manj prebivalcev kot je svetovno povprečje – to je na začetku desetletja preseglo 50 odstotkov.

Drugi podatek: Slovenija je med najmanj mestnimi območji Evrope. Le še v Luksemburgu živi večji delež prebivalstva na deželi: 51 odstotkov. V Sloveniji je delež podeželanov 49,8 odstotka. To obenem pomeni, da je Slovenija med tremi članicami EU z najmanj prebivalstva v mestih (19,1 odstotka). Še manj meščanov imata Slovaška (19 odstotkov) in Luksemburg (18,3 odstotka).

 

Najbolj mestna članica EU je Velika Britanija – 58,6 odstotka Britancev živi v mestih. Še večji delež mestnih prebivalcev ima evropska država, ki (še?) ni članica EU: Islandija. Kar 66,8 odstotka Islandcev se gnete v mestih. Najmanj podeželanov ima Malta – 7,6 odstotka.

Eurostat je v istem sporočilu in na čast dnevu življenjskega prostroa objavil še en nabor podatkov in sicer o tem, kako zadovoljni so prebivalci evropskih urbanih območjih s parki in drugimi zelenimi rekreacijskimi površinami v svojem kraju. Slovenci smo s tem izjemno zadovoljni in smo po stopnji zadovoljstva s parki na petem mestu med 27 članicami EU. Anketiranci so ocenjevali zelene rekreacijske površine z oceno od 1 do 10. Povprečna ocena je bila 6,9. Najbolj zadovoljni so s parki na Finskem (8,5) in Švedskem (8,2), slovenska ocena parkov pa je 7,7. Najmanj zadovoljni so v Grčiji (5,0) in Bolgariji (5,3).

 

Podatki: prebivalstvo EU glede na različne tipe poselitve

Oceni članek
0
Bodi prvi in oceni članek!

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • februar 2020
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2020
  • Lokalni skupnosti najbolj prijazno podjetje in podjetjem najbolj prijaznim kraji
  • Občina zdravja 2020
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva