V Veliki Britaniji iščejo standarde za mesta

Britanci so oblikovali poseben inštitut, ki se ukvarja z oblikovanjem standardov za razvoj mest. Pametna mesta namreč potrebujejo pametne podatke.
09.02.2016 | zk
0
V Veliki Britaniji iščejo standarde za mesta

V Veliki Britaniji so v okviru projekta Catapult – Future Cities oblikovali poseben inštitut, ki se ukvarja z oblikovanjem standardov za razvoj mest. Glavni namen je zlasti razviti standardna merila, s katerimi bo možno spremljati inovacije na ravni razvoja mest.

V ta namen so oblikovali konzorcij, kjer ima osrednjo vlogo britanski državni inštitut za standardizacijo (British Standards Institution), v konzorcij pa so vključena tudi mesta, državna uprava in druge organizacije, vključno s podjetji. Glavni namen novega inštituta je pripraviti metodologije in standardne nabore podatkov, ki bodo služila mestom za boljše upravljanje.

Vse bolj postaja očitno, da tehnološke rešitve same na sebi za razvoj pametnih mest ne zadoščajo. Brez pravih – torej pametnih – podatkov te tehnologije delujejo po načelu GIGO (garbage in, garbage out), torej »smeti noter, smeti ven«. V Veliki Britaniji so ocenili, da si pri razvoju tehnološko podprtega razvoja pametnih mest ne morejo pomagati ne s statističnimi podatki, ne z grobimi podatki, ki jih imajo mesta sama. Zato se pozornost vse bolj pomika od tehnoloških rešitev k vprašanju metodologij za izbor in pripravo kritičnih kazalnikov uspeha.  

Končni smoter britanske iniciative je oblikovanje takšnih standardov, ki bodo smiseln integralni del ekspertnih sistemov za strateško in izvršno upravljanje mest. Ob tem bi morali standardi nuditi okvir za celotno upravljanje s podatki na mestni ravni. Novi inštitut bo ob tem zbiral tudi primere dobrih praks in – po besedah ustanoviteljev – na ta način prispeval k hitrejši širitvi pametnih mest.

Program Catapult je široko zasnovano omrežje različnih organizacij, ki lahko »preobrazijo britansko zmožnost za inoviranje na sedmih področjih in tako prispevajo k bodoči gospodarski rasti«. Eno od sedmih izbranih ključnih področij je prav razvoj mest.

Oceni članek
0
Bodi prvi in oceni članek!

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • februar 2020
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2020
  • Lokalni skupnosti najbolj prijazno podjetje in podjetjem najbolj prijaznim kraji
  • Občina zdravja 2020
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva