Aktualnosti o trajnostnih prometnih rešitvah in evropskih sredstvih

Več kot 25 strokovnjakov in nastopajočih o aktualnih temah trajnostnih prometnih rešitev in evropskih sredstev, 200 udeležencev, bazar lokalnih dobrot, druženje in razvojno najbolj prodorne občine, so glavni razlogi, da se vidimo na konferenci Zlati kamen
21.03.2016 | zk
0
Aktualnosti o trajnostnih prometnih rešitvah in evropskih sredstvih
Utrinek s konference Zlati kamen 2015, ki je potekala na Bledu.
(Foto: Miško Kranjec za Planet GV)

Kako je uspelo uresničiti trajnostno prometno strategijo baskovskemu mestu San Sebastian, ki ga lahko v marsičem primerjamo z našimi mesti? In v kolikšni meri, v katerih občinah in na kakšen način jo uresničujemo v slovenskih vrstah? Kakšne so pri tem možne finančne spodbude? In kaj ima pri vsem tem digitalizacija tako poslovnih procesov in  javnega naročanja kot tudi samega pregleda poslovanja občine? In kako nam pri tem lahko prav pridejo pametni podatki? Na vsa ta vprašanja bomo odgovarjali na tradicionalnem srečanju županov in občin Slovenije, konferenci  Zlati kamen, od katere nas ločita le še slaba dva tedna in na kateri bomo razglasili tudi razvojno najbolj prodorno občino 2016. Med predavatelji bodo tako Ibon Zugasti, predstavnik baskovskega mesta San Sebastian, mag. Robert Mulej, vodja ISSO Zlati kamen, ki bo predstavil uporabnost podatkov raziskave, mag. Hinko Šolinc, direktor Eko sklada, ki bo predstavil finančne spodbude za občine in Janez Benčina, predsednik Slovenskega združenja za kakovost in odličnost (SZKO).

Dve okrogli mizi s strokovnjaki
Letos organiziramo kar dve razpravi. Na temo priložnosti in hkrati tudi težav pri črpanju evropskih sredstev bodisi preko nacinalnih razpisov ali razpisov direktno iz Bruslja bodo razpravljali doc. dr. Draško Veselinovič, Predsednik uprave SGRZ v Bruslju, Matej Dolinar, direktor Stratos svetovanja, Franc Bogovič, evropski poslanec in član Odbora za regionalni razvoj, Peter Misja, župan občine Podčetrtek in Monika Kirbiš Rojs, nekdanja državna sekretarka MGRT in direktorica RIC Bistrica.
V drugem delu konference, ki je namenjena tudi podelitvi priznanj Zlati kamen, bo razprava namenjena dobrim praksam na področju trajnostne mobilnosti, v okviru katere bodo sodelovali mag. Tanja Bogataj, državna sekretarka ministrstva za javno upravo, do nedavnega državna sekretarka na ministrstvu za okolje in prostor, mag. Hinko Šolinc, direktor Eko sklada,  Miha Valentinčič, direktor Razvoja energetike in okolja na Petrolu, ki z občinami izvaja številne projekte, Dejan Crnek, podžupan mestne občine Ljubljana in Mateja Kegel Kozlevčar, novinarka Energetika.net. Uvodni nagovor na to temo bo imel pred samo razpravo dr. Peter Gašperšič, minister za infrastrukturo.

Dobre prakse slovenskih občin
Vsako leto na konferenci predstavimo tudi nekaj dobrih praks iz slovenskih občin in krajev z namenom spodbujanja njihovega prenosa. Letos bodo z nami občina Mežica in Geopark Karavanke kot primer uspešnega čezmejnega sodelovanja, Brda kot nagrajena slovenska destinacija odličnosti z nagrado EDEN 2015, Radlje ob Dravi s projektom Prostofer in ponovno občina Mirna s predstavitvijo napredka slovenskega projekta postajališč za avtodome.

Točke preboja - tematske izkustvene delavnice po omizjih
Vsakoletna praksa je pokazala, da so razprave po omizjih v obliki delavnic dober način, da se udeleženci bližje spoznajo z več  različnimi temami. Letos bodo teme pametni z novo platformo oziroma aplikacijo, priložnosti javno-zasebnega partnerstva, nova kohezijska politika in nove priložnosti energetske obnove stavb, pametna e-uprava, digitalizacija in brezpapirno poslovanje, makroekonomska analitična orodja in regionalni razvojni programi ter črpanje sredstev v novi finančni perspektivi

Novost – bazar lokalnih dobrot
Res je Slovenija majhna, a je tudi izredno raznolika. Občine, regije, kraji, vasi in skupnosti svojo raznolikost negujejo in s tem pokažejo tudi njihovo posebnost, hkrati pa ohranjajo stara izročila in navade. Zato smo letos spodbudili sodelujoče občine, da se predstavijo tudi z lokalnimi dobrotami in značilnostmi. To pomeni, da bo pridobivanje novega znanja in druženje potekalo v gurmanskem vzdušju in spoznavanju lokalnih jedi in pijač.

Oceni članek
0
Bodi prvi in oceni članek!

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • februar 2020
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2020
  • Lokalni skupnosti najbolj prijazno podjetje in podjetjem najbolj prijaznim kraji
  • Občina zdravja 2020
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva