Bliža se konferenca Zlati kamen 2016, tradicionalno slovensko srečanje županov in občin Slovenije

Konferenca Zlati kamen 2016 in z njim tradicionalno srečanje županov in občin Slovenije, predvsem pa razglasitev razvojno najbolj prodornih občin Slovenije, bo letos potekala 23. marca v slovenski prestolnici, v Festivalni dvorani.
14.01.2016 | zk
0
Bliža se konferenca Zlati kamen 2016, tradicionalno slovensko srečanje županov in občin Slovenije
Foto utrinek razglasitve razvojno najbolj prodorne občine 2015. Nagrado Zlati kamen je predsednik vlade Republike Slovenije, dr. Miro Cerar, podelil občini Šentrupert in v njenem imenu županu Rupertu Goletu.
(Foto: arhiv Zlati kamen)

Katere so razvojno najbolj prodorne občine?
Srečanje, katerega se udeleži preko 150 najvišjih predstavnikov lokalne samouprave, prinaša vsakoletno javno spodbudo in nagrajevanje najboljših praks oziroma razvojno najbolj prodornih občin Slovenije, ki jih strokovni in neodvisni svet izbere na podlagi metodoloških postopkov in neodvisnih kazalnikov.
To so občine s celovito strategijo, ki jo  uspešno izvajajo s pomočjo inovativnih projektov in prijemov, ki so lahko drugim v pouk in zgled. Pri tem ne gre nujno za najrazvitejše občine ali občine, ki se razvijajo najhitreje – ti kraji imajo visoke vrednosti indeksov, ki jih izračunavamo. Prav tako to niso občine, ki imajo sicer odlične posamične dobre prakse, a kot celota žirije ne prepričajo: zanima nas celovita razvojna politika kraja.

Kaj prinaša letošnji program konference?
Program konference Zlati kamen se tudi letos osredotoča na nekatere aktualne teme, problematike in izzive lokalne samouprave. Tokrat bodo v ospredju teme trajnostne prometne strategije – kaj nekatere občine že izvajajo in kje so priložnosti v prihodnje ter tema evropskih nepovratnih sredstev v luči prehoda na izvajanje nove finančne perspektive, priložnosti, ki se odpirajo in poznavanja priprave dobrega projekta pa naj gre za energetske ali prometne rešitve. V ta namen bosta organizirani dve razpravi, program pa bodo dopolnjevale izpostavljene dobre prakse nekaterih občin in interaktivna delavnica na omenjene teme.

Bazar lokalnih dobrot in značilnosti
Kar nekaj občin je letos z veseljem pristopilo k pobudi, da se srečanje nameni tudi predstavitvi lokalnih značilnosti in dobrot, zaradi katerih je občina ali regija še toliko bolj prepoznavna, pa naj gre za idrijske žlikrofe, prekmurski bograč ali vina Goriških brd. Festivalna dvorana bo tako v uredila prijeten prostor za druženje, pokušino ter predstavitev občin in partnerjev projekta.

Kako zagotavljamo neodvisnost izbora?
Metodološki del, kamor spada izbor in organizacijsko poslovni del projekta Zlati kamen sta strogo ločena. Celoten izbor, ki vključuje tudi razvoj sistema ISSO, pripravo analiz, pripravlja podjetje SBR.
Konferenco in podelitev nagrad razvojno najbolj prodornim občinam ločeno organizira podjetje Planet GV. Promocijske aktivnosti in kotizacije niso v nikakršni povezavi s samim izborom, prav tako ne morebitne dodatne storitve kot so naročilo analize občin ali certifikati, ki jih občine lahko pridobijo. Morebitni pomislek, da je izbor pogojen s finančno participacijo, je zato pri tem odveč.  

Postopno vgrajevanje mednarodne primerljivosti
V novi analizi ISSO smo posebej označili indikatorje, ki se neposredno navezujejo na najpomembnejše evropske razvojne smernice: tako je analizo ISSO možno uporabljati tudi, ko spremljamo kako smo uspešni pri zasledovanju evropskih ciljev (kar bržkone ni nepomembno tudi pri pridobivanju sredstev iz evropskih virov). V bližnji prihodnosti bomo tudi v primerjavo vrednosti kazalnikov vgradili mednarodno razsežnost. Že zdaj pa smo označili kazalnike, ki so vključeni v mednarodni standard ISO 37120.

Program konference bo objavljen v začetku februarja, že zdaj pa potekajo prijave. Več infomacij nadete na spletnem mestu konference. Oglejte si tudi kratek video prispevek s konference Zlati kamen 2015.

Oceni članek
0
Bodi prvi in oceni članek!

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • februar 2020
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2020
  • Lokalni skupnosti najbolj prijazno podjetje in podjetjem najbolj prijaznim kraji
  • Občina zdravja 2020
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva