Deseti Zlati kamen gre v Novo Gorico

Regionalne nagrajenke so še Grosuplje, Luče in Benedikt.
12.02.2021 | zk
0
Deseti Zlati kamen gre v Novo Gorico
(Foto: SBR)

Nagrado Zlati kamen za razvojno najprodornejšo občino leta je prejela Nova Gorica. Mestna občina je Strokovni svet projekta prepričala zlasti zaradi čezmejnih projektov z Gorico v Italiji, pa tudi zaradi povezovalnega delovanja v goriški regiji. Kot je na svečani podelitvi povedal predsednik republike Borut Pahor, je tesno sodelovanje dveh evropskih mest, ki ju je v prejšnjem stoletju ločevala železna zavesa, edinstven primer v celotni Evropi. Ob tem Nova Gorica uspešno igra vlogo "mehkega" in modernega regionalnega središča kot ključnega vozlišča v decentraliziranem modelu razvoja.

Rdeča nit desetega izbora za nagrado Zlati kamen je bila prav povezovalnost, sodelovanje. Grosuplje je prejelo priznanje za razvojno najbolj prodorno občino v osrednji in jugovzhodni Sloveniji zaradi ambiciozno zasnovane skupne občineks uprave petih občin, pa tudi zaradi celovitega in uravnoteženega razvoja. Luče, ki so zmagale v regiji od Koroške do Posavja, so prepričale kot prva skoraj v celoti enegetsko samooskrbna skupnost pri nas in kot primer majhne občine, ki je znala svoje omejene danosti spremeniti v razvojne priložnosti. V vzhodni Sloveniji je priznanje prejela občina Benedikt. Razvojni model občine poudarja gradnjo stanovanj po ugodni ceni, kakovost bivanja in socialno povezanost - ta model je pripeljal do ene najboljših demografskih slik pri nas.

Dodatno priznanje za občino zdravja - nagrado podeljujeta skupaj Nacionalni inštitut za javno zdravje in projekt Zlati kamen - je prejela občina Žiri.

Nagrado Zlati kamen je na dogodku, ki je letos potekal preko spleta, županu Nove Gorice Klemnu Miklaviču, predal predsednik republike Borut Pahor.

Oceni članek
0
Bodi prvi in oceni članek!

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • februar 2021
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2021
  • Zlati intervjuji
  • Občina zdravja 2021
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva