Finalistke 2020

Katere občine so posebej dobro pripravljene na prihodnost - in so v finalu izbora za nagrado Zlati kamen?
13.01.2020 | zk
0
Finalistke 2020

Za nagrado Zlati kamen 2020 se je v najožji izbor uvrstilo enajst občin. V vzhodni Sloveniji so finalistike Cerkvenjak, Maribor in Murska Sobota. V regiji od Koroške do Posavja so se v najožji izbor uvrstili Krško, Slovenske Konjice in Velenje. Le dve kandidatki prihajata iz osrednje in jugovzhodne Slovenije: Domžale in Trbovlje. Iz zahodnega dela države prihajajo Idrija, Kranj in Jezersko.

Kaj je glavna posebnost letošnjega izbora? Zelo veliko število mest in mestnih občin med kandidatkami. Le dve občini sta podeželski, zato pa so v finalu kar štiri mestne občine, kar je največ doslej. Glede na rdečo nit izbora to niti ne preseneča: letos se je Strokovni svet projekta posebej osredotočal na pripravljenost občine na prihodnost. Pomemben del te pripravljenosti je spretnost, s katero v nekem kraju vključujejo sodobno tehnologijo v razvoj kraja. To pomeni, da so v ospredju elementi kot sta digitalna transformacija in razvoj v smeri pametnega mesta ali naselja. Tu posebej izstopajo večja mesta.

A rdeča nit je le poseben poudarek. Kot vsako leto ocenjuje Strokovni svet celovito razvojno prodornost kraja. Pri tem se osredotoča po eni strani na merljive kazalnike, po drugi pa na dobre in inovativne prakse, ki zgledno prispevajo k hitrejšemu razvoju in boljšemu življenju v kraju.

Leta 2019 je šla nagrada Zlati kamen v Novo mesto. V dolenjski prestolnici so znali posebej dobro preplesti celovit razvoj kraja in bogato kulturno dediščino. V prejšnjih letih so priznanje prejele še občine Idrija, Postojna, Škofja Loka, Šentrupert, Ljubljana, Podčetrtek in Kočevje.

Oceni članek
0
Bodi prvi in oceni članek!

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • februar 2020
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2020
  • Lokalni skupnosti najbolj prijazno podjetje in podjetjem najbolj prijaznim kraji
  • Občina zdravja 2020
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva