Išemo občine zdravja

Nacionalni inštitut za javno zdravje in Zlati kamen bosta na konferenci Zlati kamen 2020 prvič podelila priznanje za občino zdravja
13.12.2019 | zk
0
Išemo občine zdravja
(Foto: StockSnap - Pixabay)

Katere lokalne skupnosti naredijo največ za zdravje svojih prebivalcev?  Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) že več let spremlja različne kazalnike zdravja za vsako od 212 slovenskih občin. S podatki, urejenimi v sistem Zdravje v občini, želijo poudariti pomen lokalnega okolja za zdravje prebivalcev in odločevalce na lokalni ravni spodbuditi k večji aktivnosti na področju zdravja. Zdravje sodi med najpomembnejše prvine kakovosti življenja v nekem okolju – zato mu posebno pozornost namenja tudi vodilni slovenski projekt za spremljanje razvoja na lokalni ravni Zlati kamen.

Z novim priznanjem Občina zdravja želita oba partnerja nadgraditi svoja prizadevanja in odkriti kraje, kjer so prepoznali zdravje kot pomembno vrednoto, in kjer za zdravje prebivalcev naredijo največ in na najbolj inovativen način. Namen priznanja je dvojen: spodbujati lokalne skupnosti k aktivnemu odnosu do zdravja prebivalcev na eni strani, na drugi pa odkrivati najboljše prakse ter poskrbeti za njihovo širjenje.

Vodilno vlogo pri vsebinski pripravi izbora ima NIJZ kot strokovna ustanova na področju javnega zdravja z omrežjem lokalnih enot, ki pokrivajo celo Slovenijo. Priprava vključuje tako kvalitativni pregled, usmerjen na delovanje občin, kot tudi kvantitativni pretres, kjer bodo uporabljeni podatki iz obeh baz, Zdravje v občini in ISSO. Med občinami v ožjem izboru bo dobitnico priznanja izbrala strokovna komisija, ki jo vodi Radivoje Pribaković Brinovec z NIJZ, vanjo pa so vključeni še člani iz NIJZ, Ministrstva za zdravje RS, Onkološkega inštituta Ljubljana, Urada za makroekonomske analize in razvoj ter projekta Zlati kamen.

NIJZ in Zlati kamen strateško sodelujeta od leta 2018. Priznanje Občina zdravja bosta partnerja prvič podelila na konferenci Zlati kamen 2020, ki bo 11. februarja v Ljubljani. 

Oceni članek
0
Bodi prvi in oceni članek!

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • februar 2020
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2020
  • Lokalni skupnosti najbolj prijazno podjetje in podjetjem najbolj prijaznim kraji
  • Občina zdravja 2020
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva