Izboljšano merilo uspešnosti

Analize sistema ISSO prinašajo letos 20 novosti
30.01.2019 | zk
0
Izboljšano merilo uspešnosti
(Foto: Visualhunt)

ISSO - informacijski sistem slovenskih občin - gradimo že deveto leto. Letošnja verzija je temeljito nadgrajena: zaradi novih podatkov se je število kazalnikov povečalo s 54 na 61. Nekatere kazalnike smo opustili, ker se je v letih pokazalo, da imajo redundantno vlogo. Skupaj je tako ali drugače močneje spremenjenih 20 kazalnikov sistema.

Sistem smo z manjšimi posegi spreminjali vsako leto. Zakaj? Ker sproti vgrajujemo tako nove izsledke stroke kot tudi lastne ugotovitve, ki izhajajo iz praktičnih izkušenj ob delu s podatki in kazalniki. Letos je sprememb nekoliko več - sistem začenjamo temeljito preurejati s pomočjo strokovnjakov Fakultete za upravo Univerze v Ljubljani. Cena teh sprememb je sicer zmanjšana primerljivost za nazaj - toda za spremljanje dinamike razvoja in primerjavo sedanjih razvojnih dosežkov s preteklimi so v sistem sam že vključeni dinamični kazalniki.

Še ena pomembna novost: poleg spremenjenih kazalnikov smo letos spremenili tudi obliko analiz ISSO za posamezne občine. Cilj nove oblike je še večja preglednost in uporabnost.

Analize ISSO so v osmih letih postale pomemben spremljevalec razvoja na lokalni ravni. Sistem ISSO so večkrat predstavili in navajali na strokovnih srečanjih in v znanstvenih publikacijah pri nas in v tujini. A nič manj pomembna kot strokovna utemeljenost sistema ni njegova praktična uporabnost. A če so doslej izsledke analiz ISSO uporabljali pri načrtovanju lokalnega razvoja, je pri lanskih lokalnih volitvah prišlo do pomembnega preobrata.V eni od večjih slovenskih občin se je opozicija pri utemeljevanju svojih trditev izrazito sklicevala prav na kazalnike sistema ISSO. Tako naj bi naš sistem prispeval svoj delček k izvolitvi novega župana!

 

Več o tem, za kaj so analize namenjene in kaj ločuje kazalnike sistema ISSO od "navadnih" statističnih podatkov lahko preberete na tej povezavi:

http://www.zlatikamen.si/clanki/zlati-kamen-/vse-o-sistemu-isso/

Oceni članek
0
Bodi prvi in oceni članek!

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • marec 2019
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2019
  • Dobre prakse razvojno najprodornejših občin
  • veliki intervju: dr. Janez Bogataj
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva