Izbor za Zlati kamen 2016 se je začel

Rdeča nit izbora 2016: trajnostna mobilnost
21.11.2015 | zk
0
Izbor za Zlati kamen 2016 se je začel
(Foto: franky242 freedigitalphotos.net)

Priprave na izbor za Zlati kamen, nagrado za razvojno najbolj prodorno občino, so že v polnem teku. Strokovni svet je izbral rdečo nit za izbor v letu 2016 – glavni poudarek bo na dobrih praksah na področju prometa, oziroma trajnostne mobilnosti. Evropska sredstva, posebej namenjena za pripravo strategij trajnostne mobilnosti, se še niso sprostila. Tako bomo posebej iskali med občinami pionirje na področju trajnostne mobilnosti – tiste občine, ki so prepoznale v tem pomemben vzvod za razvoj in za dvig kakovosti življenja občanov in se lotile dela ne glede na državne in evropske usmerjevalne mehanizme, torej denar ali prisilo. V praksi imajo prav lokalne skupnosti odločilno vlogo pri glavnih premikih na področju trajnostne mobilnosti. Obenem pa se prav tako v praksi kaže, da velik del projektov na področju trajnostne mobilnosti zahteva širši okvir in da so lokalne skupnosti lahko uspešne pri iskanju rešitev le, če se povezujejo med seboj in če znajo najti pravi način za sodelovanje z ostalimi sistemi.

Rdeča nit izbora je le  poudarek, ki mu pri izboru Strokovni svet daje nekoliko večjo težo: za odločitev o kandidatkah in zmagovalkah je še vedno odločilen celovit pretres vseh razvojnih aspektov. Metodologija izbora za Zlati kamen 2016 v grobem ostaja nespremenjena: po temeljitem pretresu razvojno relevantnih dokumentov in izbranih člankov za vseh 212 občin sledita kvalitativna in kvantitativna analiza, selekcija ožjega izbora kandidatk in skupni pretres ter glasovanje članov Strokovnega sveta o zmagovalkah. Letos smo prvič razdelili Slovenijo na štiri regije in novost se je dobro obnesla in smo jo sprejeli kot stalnico izbora.

Več sprememb kot pri samem postopku izbora z nagrado je v kvantitativnem pretresu, torej pri metodologiji ISSO. Te novosti bomo podrobneje predstavili v kratkem. Podeliteb nagrade Zlati kamen 2016 bo 16. marca v Ljubljani.

Oceni članek
0
Bodi prvi in oceni članek!

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • februar 2020
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2020
  • Lokalni skupnosti najbolj prijazno podjetje in podjetjem najbolj prijaznim kraji
  • Občina zdravja 2020
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva