Izbor za Zlati kamen za 2019 se je začel

Strokovni svet Zlatega kamna odloča o občinah finalistkah izbora za nagrado Zlati kamen 2019
22.01.2019 | zk
0
Izbor za Zlati kamen za 2019 se je začel
Nova lokacija konference Zlati kamen: Kristalna palača v BTC v Ljubljani.
(Foto: SBR )

Izbor za nagrado za razvojno najbolj prodorno občino Zlati kamen je prišel do zaključne faze. Po obsežnih pripravah je delo prevzel Strokovni svet projekta, ki s pomočjo različnih kazalnikov in celovitega pretresa razvojnega stanja izbira končne zmagovalce.

Tudi letos ima izbor poseben poudarek, torej področje, ki mu namenimo več pozornosti. Letos je to kultura kot gibalo lokalnega razvoja. Strokovni svet Zlatega kamna je letošnjo rdečo nit opisal takole: 

"Zanimalo bi nas, kako posamezne občine kulturo obravnavajo v ožjem pomenu, tj. kot področje spodbujanja in konzumacije umetniške ustvarjalnosti, in v širšem pomenu, kako je ta povezana z drugimi področji in predstavlja resnično gibalo lokalnega razvoja. S prvega vidika je pomembno, koliko pozornosti občine namenjajo strateškemu razvoju kulture, profesionalne in ljubiteljske kulture, z drugega vidika pa, ali kulturo razumejo tudi kot del gospodarske panoge, če torej pozornost usmerjajo v povezanost področij, kot so: kulturna infrastruktura, ohranjanje in trženje kulturne dediščine, kulturne industrije, kulturno-umetnostna vzgoja, digitalizacija kulture, javno-zasebno partnerstvo itd."

Poleg pretresa dobrih praks in kvalitativne ocene razvoja smo s pomočjo podatkov sistema ISSO pripravili tudi vrsto kazalnikov, ki dodatno osvetljujejo gibanja na področju kulture.

Seveda pa je kultura le poseben poudarek - kot vsako leto izbor temelji na celovitem pogledu na razvojno stanje in gibanja v kraju. Metodologija je v grobem ostala enaka s tremi glavnimi koraki: kvalitativni pretres, ki temelji na pregledu razvojnih dokumentov vseh 212 občin v Sloveniji, kvantitativna analiza s pomočjo kazalnikov sistema ISSO in za zaključek ocena Strokovnega sveta.

Svečana podelitev nagrade Zlati kamen bo v četrtek, sedmega marca v Kristalni palači v BTC v Ljubljani. Kot častni gost je svojo udeležbo najavil predsednik vlade Marjan Šarec.

Celoten program konference in podelitve nagrade Zlati kamen:

https://www.planetgv.si/zlati-kamen

Oceni članek
0
Bodi prvi in oceni članek!

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • marec 2019
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2019
  • Dobre prakse razvojno najprodornejših občin
  • veliki intervju: dr. Janez Bogataj
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva