Kaj je občina zdravja?

S to akcijo nismo želeli nagraditi občine, kjer so občani najbolj zdravi, ampak občino, ki je za zdravje svojih prebivalcev naredila največ.
12.02.2020 | zk
0
Kaj je občina zdravja?

KAJ je »občina zdravja«?

Občina zdravja je naziv in plaketa, ki se bo vsako leto podeljevala eni izmed slovenskih občin, ki je prepoznala zdravje kot pomembno vrednoto in je v preteklem letu izstopala po aktivnostih za izboljšanje zdravja svojih prebivalcev. Nagrada je orodje za spodbujanje in uresničevanje skrbi za zdravje prebivalcev v lokalnih skupnostih.

ZAKAJ smo skušali najti občine zdravja?

Zdravje je človekova največja vrednota. Je temelj razvoja in blagostanja posameznika in celotne družbe. Nastaja tam, kjer ljudje živijo in delajo, kjer se družijo in preživljajo prosti čas. Odgovornost za zdravje zato ni samo stvar vsakega posameznika in nacionalne politike, ampak v veliki meri tudi odgovornost odločevalcev na lokalni ravni. S to akcijo nismo želeli nagraditi občine, kjer so občani najbolj zdravi, ker je to posledica mnogih dejavnikov, ampak občino, ki je za to, da bi se zdravje svojih prebivalcev izboljšalo, naredila največ. Zato se nam zdi pomembno, da posebej izpostavimo in nagradimo občine, ki so prepoznale zdravje kot vrednoto in so postavile dobro zdravje svojih prebivalcev kot pomemben kriterij pri svojih lokalnih politikah in odločitvah. Verjamemo, da bomo z nagrajevanjem dodatno pripomogli k zavedanju o pomembnosti ozaveščanja za zdravje in skrbi za zdravje na lokalni ravni prav v vsaki slovenski občini.

KAKO smo iskali?

Izbor Občine zdravja poteka po vnaprej določenih kriterijih. Med njimi je poleg zdravstvenih kazalnikov Zdravja v občini ključna zainteresiranost in aktivnost občine, ki meri na izboljšanje zdravja svojih prebivalcev. Pri tem smo upoštevali naslednje: ali ima občina krovno občinsko strategijo za zdravje, ali ima akcijski načrt, ali obstaja in aktivno deluje lokalna skupina za zdravje, v kateri meri je kraj vključen v projekte in druge aktivnosti, povezane z zdravjem. Upoštevali pa smo tudi podatke o deležu občinskega proračuna, namenjenega področju zdravja v najširšem pomenu besede. Vsaka izmed devetih območnih enot NIJZ izmed občin v svoji zdravstveni regiji izbere po eno kandidatko – regijsko finalistko. Izmed njih Strokovna komisija izbere zmagovalno občino. Strokovna komisija za izbor Občine zdravja je neodvisno strokovno telo, ki vključuje predstavnike NIJZ, Ministrstva za zdravje, Onkološkega inštituta Ljubljana, UMAR in Zlatega kamna. Priznanje Občina zdravja podeljujemo na letni konferenci Zlatega kamna.

KDO je za projektom?

Priznanje Občina zdravja vodita dva partnerja in sicer Nacionalni inštitut za javno zdravje in projekt. Zlati kamen. NIJZ je strokovni inštitut, ki pomembno vpliva na zdravje prebivalcev in razvoj sistema zdravstvenega varstva v Sloveniji. Vsako leto pripravi informacije, podatke in publikacije Zdravje v občini, ki so objavljene na spletni strani http://obcine.nijz.si. Na spletni strani so vsako leto osveženi kazalniki zdravja in  publikacije za vsako od slovenskih občin. Zlati kamen je projekt, namenjen spremljanju razvoja lokalnih skupnosti ter odkrivanju in promociji dobrih praks.

Oceni članek
0
Bodi prvi in oceni članek!

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • februar 2020
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2020
  • Lokalni skupnosti najbolj prijazno podjetje in podjetjem najbolj prijaznim kraji
  • Občina zdravja 2020
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva