Občina zdravja 2020: Tolmin

Novost na konferenci Zlati kamen 2020: priznanje občini, ki zgledno skrbi za zdravje svojih prebivalcev
12.02.2020 | Rade Pribaković Brinovec
0
Občina zdravja 2020: Tolmin
V imenu občine Tolmin je priznanje prejela podžupanja Maša Klavora.
(Foto: Miško Kranjec)

Finalistke izbora Občina zdravja 2020 so bile Ljutomer, Ptuj, Črna na Koroškem, Velenje, Mokronog-Trebelno, Kočevje, Jesenice, Tolmin in Pivka. Naziv in plaketo Občina zdravja za leto 2020 je prejela občina Tolmin.

Za Občino Tolmin je v demografskem smislu značilna redka poseljenost in hitro staranje prebivalstva. Po drugi strani je brezposelnost v občini nižja od slovenskega povprečja. Občina Tolmin tradicionalno prepoznava zdravje kot pomembno vrednoto, kar se kaže v skrbi za čim boljšo dostopnost primarnega zdravstvenega varstva, v financiranju zdravstvenih, socialnih in drugih preventivnih programov za različne skupine prebivalstva ter v podpori in sofinanciranju nevladnih organizacij na področju zdravja.

Občina Tolmin uresničuje Razvojni program 2013-2020, v katerem se je zavezala k ohranitvi mreže javne zdravstvene službe z različnimi ukrepi, med drugim tudi z Regijsko štipendijsko shemo, namenjeno zagotavljanju zadostnega števila zdravstvenih delavcev v občini. Skrb za zdravje v Tolminu razumejo celovito, z ukrepi, ki povezujejo različne službe in dejavnosti.

Tolmin je ena izmed občin, ki staršem prispeva pomoč ob rojstvu otroka. S sprejetjem programa za mlade, ki je nastal v participativnem procesu mladih in občine, je občina začrtala srednjeročno strategijo ter za to prejela tudi certifikat Mladim prijazna občina. Poleg Mladinskega centra je v občini začel delovati tudi Center za otroke Mala hiša. V Tolminu podpirajo preventivne programe Centra za socialno delo, kot so Prostovoljno delo mladih, Delo z rejenci in nadomestnimi družinami, Program TOM telefon, Program Uživaj dan in ne bodi sam, Aktivna starost – sožitje generacij. Posebej izpostavljamo sofinanciranje programa pomoči na domu, ki ga izvaja Center za socialno delo, ter programa družinskega pomočnika. Občina preko neprofitnih najemnin in subvencioniranja tržnih najemnin pomaga socialno šibkejšim, skrbi tudi za boljšo mobilnost starejših. Skrb za starejše se kaže tudi v podpori nevladnim organizacijam. V Tolminu se zavedajo problematike zasvojenosti. Med drugim na njenem območju že leta deluje terapevtska skupnost Srečanje. Občina skrbno investira v zdravstveni dom, ki pokriva obsežno območje v Zgornjem Posočju, ter v športno infrastrukturo, namenjeno širokemu krogu uporabnikov.

Časovni trendi kazalnikov Zdravje v občini se izboljšujejo. Med kazalniki, ki so na območju občine Tolmin boljši od slovenskega povprečja so rezultati telesnega fitnesa otrok, prekomerne prehranjenosti otrok, visoka je odzivnost v preventivne programe, pozitiven je kazalnik prejemnikov zdravil (sladkorna bolezen, povišan krvni tlak), zmanjšujejo se novi primeri raka in umrljivost zaradi vseh vrst raka, izboljšujeta se kazalnik poškodovanosti v transportnih nezgodah in prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzročitelji, zaznan je tudi trend padanja kazalnika zlomi kolka pri starejših prebivalcih in umrljivost zaradi bolezni srca in ožilja, v primerjavi s slovenskim povprečjem je nižja tudi bolniška odsotnost.

 

Priznanje Občina zdravja podeljuje Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) v partnerstvu s projektom Zlati kamen. Več o izboru lahko preberete v tem članku.

Oceni članek
0
Bodi prvi in oceni članek!

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • februar 2020
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2020
  • Lokalni skupnosti najbolj prijazno podjetje in podjetjem najbolj prijaznim kraji
  • Občina zdravja 2020
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva