Pet korakov do zmagovalcev

Kako smo letos pretresli 212 občin, izbrali dvanajst finalistk in na koncu še nagrajene občine
06.03.2019 | zk
0
Pet korakov do zmagovalcev

1.       Kvalitativni pretres

Prvi in najzahtevnejši korak je pretres glavnih razvojnih dokumentov vseh 212 slovenskih občin. Pri tem ne gre le za formalne razvojne dokumente, kot so strategije ali proračuni. Da bi razbrali strateške usmeritve občine, razvojne dejavnosti in rezultate, pregledamo tudi vrsto priložnostnih govorov, vesti na spletnih straneh in člankov po medijih, zlasti po občinskih glasilih. Da dobimo osnovni vtis o občinah, pretresemo letno med 1.000 in 2.000 dokumenti. To je brez primere med slovenskimi nagradami te vrste – vsaj kakor nam je znano.

2.       Indeks razvojne uspešnosti

Drugi korak je kvantitativna analiza razvojne uspešnosti občine. Ukvarjamo se torej z merljivimi kazalniki, ki tvorijo sistem ISSO (Informacijski sistem slovenskih občin). Sistem vključuje 61 kazalnikov z osmih področij od demografije do okolja. Tudi to orodje je v slovenskem okolju posebnost – nikakor ga ne gre zamenjevati z raznimi lestvicami, ki jih objavljajo mediji. Gre namreč za strokovno orodje in za pretehtan nabor skrbno izbranih in med seboj uravnoteženih kritičnih kazalnikov uspeha, ki predstavljajo standardizirano merilo za razvojno uspešnost. To strokovno orodje je bilo večkrat predstavljeno ali navedeno v strokovnih publikacijah ali na konferencah pri nas in v tujini. Prav letos sistem temeljito prenavljamo.

3.       Rdeča nit in posebni kazalniki

Tudi tretji korak je kvalitativno obarvan. Vsako leto ima izbor poseben poudarek, rdečo nit.   Letos je to kultura kot vzvod za celovit razvoj kraja. To ne pomeni, da je to, kako kulturo integrirajo v razvoj kraja najpomembnejši element izbora: še vedno ocenjujemo celovito razvojno prodornost lokalne skupnosti. A »rdeči niti« dajemo nekoliko večji poudarek. To izrazito velja že pri prvem, kvantitativnem pretresu krajev. A ob tem pripravimo tudi posebne kazalnike, s katerimi skušamo izmeriti razvoj na izbranem področju, letos torej na področju kulture. Najbolj smo se oprli na proračunska sredstva, torej koliko so v zadnjih letih namenile občine na prebivalca za različne namene na področju kulture. Ob tem smo pogledali tudi razvitost tako imenovanih kulturnih ali kreativnih industrij po občinah. Informativno smo pregledali tudi število kulturnih objektov in spomenikov. Podrobneje o tem bomo poročali na spletni strani www.zlatikamen.si.

4.       Ožji izbor

Četrti korak: na osnovi prvih treh korakov smo pripravili izbor dvanajstih finalistk. Najpomembnejši element pri tem je kvalitativna presoja, kazalnike pa uporabljamo kot dodatno orodje.

5.       Nastopi Strokovni svet projekta

Peti korak je veliki finale: v igro vstopi Strokovni svet, multidisciplinarna skupina strokovnjakov z univerz in iz prakse, ki spremlja razvoj projekta v celoti. Ena od najpomembnejših vlog sveta je prav izbor zmagovalnih občin. Na posebni seji v prvem krogu člani glasujejo o zmagovalkah po štirih, za izbor posebej oblikovanih regijah. V drugem krogu med temi štirimi zmagovalkami izberejo končno, ko prejme nagrado Zlati kamen. Zanimivost: v prvem krogu poteka razprava o vseh kandidatkah, glasovanje pa je javno. V drugem krogu ni posebne diskusije, glasovanje pa je tajno.

Oceni članek
0
Bodi prvi in oceni članek!

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • marec 2019
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2019
  • Dobre prakse razvojno najprodornejših občin
  • veliki intervju: dr. Janez Bogataj
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva