Podjetna Slovenija dela dobro

Skupna značilnost gospodarskih družb, ki so se javila na razpis za lokalni skupnosti prijazno podjetje: ob izvrstnih poslovnih rezultatih jih odlikuje iskrena želja delati dobro
12.02.2020 | zk
0
Podjetna Slovenija dela dobro
(Foto: MIK Celje)

Priznanje za lokalni skupnosti prijazno podjetje leta je dobilo eno samo podjetje (Plastika Skaza). Še dvema družbama - Kostak in MIK - je žirija podelila znak »častna omemba« zaradi posebej izvirnih in dobrih praks. Tri podjetja torej posebej izpostavljamo z enim samim namenom: ker smo presodili, da se od njih letos da naučiti posebej veliko. A učimo se lahko od prav vseh sedmih podjetij, ki so se odzvala na naš razpis. To so podjetja, ki dobro delajo in ki delajo »dobro« – torej v korist širše skupnosti, okolja in zanamcev. So dokaz, da prizadevanje za odlične poslovne rezultate ni v nasprotju z delom za javno dobro. Še več, ti dve usmeritvi – dobro delati in delati dobro – sta pri teh podjetjih neločljivo prepleteni. Zato poudarjamo, vseh sedem podjetij si zasluži priznanje, pohvalo – in zahvalo. Na kratko predstavljamo njihovo družbeno koristno delovanje, celotne opise pa si lahko preberete na naši spletni strani.

 

V podjetju Elmont (Krško) se ukvarjajo z gradnjo in vzdrževanjem elektroenergetskih sistemov. V poslovanje podjetja so »integrirali pomembne smernice glede varovanja okolja, zdravja zaposlenih in sodelovanja z lokalno skupnostjo«. Glavne aktivnosti, kjer Elmont konkretno prispeva k boljši kakovosti življenja v okolju, so sponzorstva in donacije. Te namenjajo za kulturo, šport in izobraževanje, še posebej pa so aktivni na humanitarnem področju. Za donacije in sponzorstva podjetje letno nameni 1,4 odstotke – to je leta 2018 pomenilo skoraj 27.000 evrov.

Elpro Lepenik & Co. (Rogoza, Miklavž na Dravskem polju) je specialist na področju merjenja temperatur v industrijskih procesih. V podjetju posebej poudarjajo osebni razvoj zaposlenih, zdravo in varno delovno okolje in okoljsko ozaveščenost. Osnovno vodilo delovanja je »energetska učinkovitost z minimalnimi vplivi na okolje«, pripravljajo pa se tudi na energetsko samooskrbo. Ob tem namenjajo sredstva za izobraževanje in razvoj mladih, živali, šport, kulturo in socialo.  Podjetje financira raziskovalne programe, ki jih izvajajo študenti, nudi pa tudi različne prakse.

Kostak (Krško) je komunalno in gradbeno podjetje, ki je deloma v občinski lasti. Podjetje podpira različna društva in organizacije, zlasti na lokalni ravni. Od komunalnega podjetja lahko pričakujemo, da je občutljivo do okoljskih vprašanj. Izvirni prispevek družbe Kostak je »edina pisarna na območju Slovenije, kjer je mogoče na enem mestu dobiti uporabne informacije, kako v poplavi ponudb izbrati in postaviti malo komunalno čistilno napravo«. Brezplačno svetovanje občanom vključuje tudi oglede na terenu. V projekt (Varujvodo) je vključenih šest posavskih občin in skupno štiri komunalna podjetja, z njim pa so pridobili tudi evropska sredstva. V družbi veliko pozornosti namenjajo tudi okoljevarstveni vzgoji otrok in pri tem sodelujejo s šolami in vrtci. Samo v šolskem letu 2018/2019 se je Kostakovih delavnic udeležilo več kot 1.500 otrok.

MIK (Celje) je izdelovalec stavbenega pohištva (znani so zlasti po oknih), ki ima med drugim tudi evropsko priznanje poslovne odličnosti. V podjetju bodo letos že petnajstič izvedli MIKovo karavano otroškega smeha, s katero so doslej omogočili letovanje že 1.450 otrokom iz socialno ogroženih družin. V sklad za MIKovo karavano namenijo del sredstev od prav vsakega nakupa. Ob tem denar zbirajo tudi z dobrodelno kolesarsko turo čez Slovenijo, akcijo S srcem na kolo. Letos, ko družba praznuje 30. obletnico, bodo počitnice omogočili kar 300 otrokom.

Tudi MIK dobrodelne projekte oblikuje tako, da dosegajo več ciljev: akcija S Srcem na kolo zbira sredstva, ob tem pa »ozavešča o pomenu športa n varnosti kolesarjev na slovenskih cestah«. Ob tem MIK sponzorira vrhunski šport (rokometni klub Celje Pivovarna Laško, judo klub Sankaku) in kulturo – v svojih galerijah so na primer izvedli že več kot 165 razstav.

Podjetje Revidera (Slovenska Bistrica) se ukvarja z računovodstvom. Med najpomembnejše usmeritve družbe sodi, da so »dobri in povezani sodelavci ključni za uspeh«. Zato podjetje veliko pozornosti namenja usposabljanju, osebni rasti in zdravju zaposlenih, sodi pa tudi med družinam prijazna podjetja.

Družinsko podjetje Sam (Domžale) trži gradbeno-tehnični material. Podjetje izstopa po sistematičnosti pristopa in po obsegu sponzorskih in donatorskih aktivnosti. Področja, ki jih Sam podpira, so zlasti kultura, šport, zdravje, izobraževanje in humanitarnost. Pri posameznih kulturnih ali rekreativno-športnih prireditvah sodelujejo tudi pri organizaciji, ti dogodki pa imajo dostikrat tudi humanitarno noto. Posebej omenimo, da Sam na različne načine podpira tudi delovanje socialnega podjetja Preoblikovalnica, ki se ukvarja s ponovno rabo.

 

Oceni članek
0
Bodi prvi in oceni članek!

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • februar 2020
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2020
  • Lokalni skupnosti najbolj prijazno podjetje in podjetjem najbolj prijaznim kraji
  • Občina zdravja 2020
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva