Prostor in nepremičnine so denar

Prva delavnica pri nas, ki bo sistematično osvetlila povezave med upravljanjem prostora in nepremičnin ter občinskimi proračuni.
20.02.2017 | zk
0
Prostor in nepremičnine so denar

Za pol milijona evrov več sredstev dobi srednje velika slovenska občina vsako leto v svoj proračun samo zato, ker je bolje uredila svoje evidence na področju prostora in nepremičnin. In to še zdaleč ni vse. Na prvi delavnici pri nas, ki bo povezala upravljanje prostora in nepremičnin z občinskimi proračuni, bomo na primer predstavili podrobno analizo nadomestil za uporabo stavbnih zemljišč. Analizo je pripravil raziskovalec Simon Starček, kaže pa velike razlike med posameznimi občinami. Glavni poudarek predstavitve na konferenci bosta primera dveh občin, kjer so pri pobiranju prispevka najuspešnejši, obenem pa tudi najbolj pravični.

NUSZ naj bi v bližnji prihodnosti nadomestil nov nepremičninski davek. Udeleženci delavnice bodo dobili iz prve roke zadnjo informacijo o tem, kako daleč je nova zakonodaja in kaj lahko od nje pričakujejo: pogovorili se bodo lahko z vodjo projektne skupine za posodobitev sistema vrednotenja in obdavčitve nepremičnin Jožetom Novakom z ministrstva za finance. Ta bo s svojo ekipo med drugim predstavil simulacije novega davka, torej konkretne izračune možnih učinkov novega davka za občinski proračun.

Občina lahko svoj proračun na področju prostora in nepremičnin poveča tudi na druge načine. Na konferenci bomo med drugim govorili tudi o privlačnosti kraja za priseljevanje in investicije in o tem, kako priseljevanje vpliva na proračun. Predstavili bomo najprivlačnejše kraje pri nas in dobre prakse pridobivanj investicij v Donavski regiji. Eno od glavnih orodij, s katerim kraj lahko privabi nove, mlade družine, so stanovanja: vodja investicijskega sektorja na Stanovanjski sklad RS  Sanja Burnazović bo predstavila možnosti, ki jih sklad ponuja občinam za financiranje gradnje novih javnih najemnih stanovanj: med drugim sklad ponuja tudi do 50 odstotno sofinanciranja gradnje.

Pomen pravih informacij.

Rdeča nit delavnice je kombinacija znanj in pravih informacij. Na področju upravljanja prostora in nepremičnin se namreč za občine skrivajo izjemne možnosti, da okrepijo svoje proračune – a samo, če imajo prave informacije in znajo z njimi prav delati. Kot kažejo izsledki iz prakse (včasih pa tudi senzacionalistično poročanje medijev), to ni samoumevno. Prav to je glavni namen delavnice: pokazati, kakšen potencial se odpre, ko občina začne s pravim razumevanjem in podatki upravljati področje prostora in nepremičnin. Področje bodo osvetlili glavni specialisti za to področje pri nas, strokovnjaki z Geodetskega inštituta Slovenije.

Komu je delavnica namenjena?

Delavnica je v prvi vrsti namenjena strategom in oblikovalcem občinskega razvoja, županom in direktorjem občinskih uprav. Področje prostora in nepremičnin bo namreč umestila v širšo sliko razvoja kraja in izpostavila pomen področja za ta razvoj. Ker pa prinaša tudi zelo konkretne (in najbolj sveže) informacije o novi zakonodaji in o konkretnih orodjih, s katerimi je mogoče povečevati prihodke, bo še kako zanimiva tudi za vodje oddelkov za prostor in nepremičnine, urbaniste in druge strokovnjake s tega področja ter načrtovalce proračunov. 

Delavnica bo 30. marca v prostorih Planeta GV v Ljubljani. Je prva izobraževalna delavnica, ki je del projekta za spremljanje in pospeševanje razvoja lokalnih skupnosti Zlati kamen, pripravljamo pa jo v partnerstvu z Geodetskim inštitutom Slovenije.

Več informacij in prijave:

http://www.planetgv.si/dogodki/2017/03/kako-do-vec-denarja-z-boljsim-upravljanjem-nepremicnin

Oceni članek
0
Bodi prvi in oceni članek!

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • Februar 2018
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2018
  • Novi val slovenskih županov
  • 10 najboljših praks leta 2018
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva