Zlati kamen 2016 je šel v prestolnico

Ljubljana je nagrado prejela tako zaradi trajnostne mobilnosti kot zaradi merljivega napredka. Regionalne zmagovalke so še Nova Gorica, Ptuj in Velenje.
23.03.2016 | zk
0
Zlati kamen 2016 je šel v prestolnico
(Foto: D.Wedam, MOL)

Razvojno najbolj prodorna občina leta 2016 je Ljubljana. Zelena prestolnica Evrope je nagrado osvojila zaradi korakov, ki jih je naredila na področju trajnostne mobilnosti in zaradi velikega napredka na različnih področjih, ki ga je naredila v zadnjem obdobju. Ta napredek je med drugim izmerila tudi analiza ISSO: tudi po merljivih kazalnikih se je Ljubljana letos prebila na prvo mesto. Trajnostna mobilnost je bila sicer glavna rdeča nit letošnjega izbora (vsako leto Strokovni svet določi področje, ki ga ocenjuje posebej podrobno), prav to pa je v ospredje potisnilo mestne občine. Ljubljana je na tem področju zgledna tudi v evropskih merilih, za strokovno žirijo pa je bilo posebej prepričljivo zaprtje Slovenske ceste in uvedba deljenega prostora. To je znak nove paradigme mestnega razvoja, kjer ureditev kraja ni podrejena avtomobilskemu prometu.

V okviru projekta izbere Strokovni svet tudi štiri regionalne zmagovalke. Ljubljana je prejela glavno priznanje, zmagala pa je tudi v osrednjeslovenski regiji. Zmagovalka v zahodni Sloveniji Nova Gorica je pri nas pionirski kraj na področju trajnostne mobilnosti, ima brezplačni avtobus, dobro sodeluje z italijansko Gorico in je zgledno regionalno središče. V regiji med Koroško in Posavjem je šla zmaga v Velenje. Mesto odlikujejo velika prizadevnost, bogastvo projektov in inovativni pristopi, začenši s prvim ekološkim tematskim parkom in s projekti trajnostne mobilnosti. V vzhodni Sloveniji je zmagalo najstarejše slovensko mesto Ptuj. Resen in sistematičen strateški pristop je v tem mestu pripeljal do diskretnega razvojnega preboja.

Oceni članek
0
4.5 (Št. glasov: 2)

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • februar 2020
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2020
  • Lokalni skupnosti najbolj prijazno podjetje in podjetjem najbolj prijaznim kraji
  • Občina zdravja 2020
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva