Zlati kamen 2018: iščemo preboj

Strokovni svet projekta Zlati kamen je določil glavni poudarek izbora za 2018: uspeh v štiriletnem mandatu
30.11.2017 | zk
0
Zlati kamen 2018: iščemo preboj
Zlati kamen 2017 je prejela občina Podčetrtek. Kdo bo prejel slovenskega oskarja za občine 2018?
(Foto: Arhiv Zlati kamen)

Bilanca štiriletnega obdobja bo glavni poudarek izbora za nagrado Zlati kamen v letu 2018. To je določil strokovni svet projekta na zadnji seji.  Posebno dobre možnosti za uspeh imajo torej kraji, kjer je prišlo v zadnjih letih do temeljitega razvojnega preboja.

Metodologija izbora ostaja v grobem nespremenjena in temelji tako na kvantitativnih kot na kvalitativnih metodah. Kvalitativna ocena ima dva dela. V prvem delu bomo s pomočjo posebnega algoritma bomo pretresli raven strateškega upravljanja občine, politično kulturo s poudarkom na odprtosti in transparentnosti delovanja, ter aktivnosti občine, kjer je posebej pomembno, da te aktivnosti pokrivajo vsa ključna razvojna področja.

Drugi del kvalitativne analize temelji na pretresu projektov in iskanju najboljših praks. Za analizo merljivih podatkov bomo uporabili naš sistem ISSO (Informacijski sistem slovenskih občin). Posebej za letošnji izbor smo analizo ISSO nadgradili z novim pogledom, z indeksom preboja. Ta indeks primerja na izbranih področjih rezultate zadnjega in prejšnjega mandata. Z indeksom preboja iščemo zlasti preskoke na področjih trga dela, gospodarstva, učinkovitosti in okolja - ob tem novi indeks zajema vsa področja, ki jih sicer spremljamo s kazalniki sistema ISSO. Ponoviti moramo, da je uspeh v štiriletnem mandatu le poseben poudarek izbora: pri odločitvah o kandidatkah in zmagovalkah upoštevamo celovito razvojno uspešnost in prodornost občine. Prav to ločuje Zlati kamen od drugih nagrad za občine, ki se osredotočajo le na parcialne momente (na primer prijaznost okolju, enegetsko učinkovitost in podobno). Pri Zlatem kamnu je poudarek na celoviti podobi lokalne skupnosti in njenega razvoja k boljšemu življenju na dolgi rok. Prav zato se je nagrada, ki jo bomo podelili sedmič, uveljavila kot nagrada oskar za slovenske občine.

Kot vsako leto bo zmagovalne občine izmed kandidatk izbral Strokovni svet Zlatega kamna. Ta svet tvorijo strokovnjaki z več univerz v Sloveniji in zamejstvu ter predstavniki ustanov kot so AJPES ali SID - Slovenska izvozna in razvojna banka.

Nagrado bomo podelili 13. februarja na konferenci Zlati kamen. Podrobnejši program dogodka si lahko ogledate na tej povezavi

Oceni članek
0
Bodi prvi in oceni članek!

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • Februar 2018
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2018
  • Novi val slovenskih županov
  • 10 najboljših praks leta 2018
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva