Zlati kamen 2018: Kočevje

Nagrada za razvojno najbolj prodorno občino leta je šla v Kočevje. Regijske zmagovalke so še Ajdovščina, Ruše in Radlje ob Dravi.
13.02.2018 | zk
0
Zlati kamen 2018: Kočevje
Zmagovalna občina iz ptičje perspektive.
(Foto: Marjan Artnak)

Stari mit govori o feniksu, čudovitem ptiču, ki se dvigne iz pogorišča. Med vsemi mesti v Sloveniji na ta simbol najbolj spominja Kočevje. Mesto se je iz travmatiziranega zakotja, zaznamovanega s hudimi razvojnimi izzivi, po letu 2010 uspelo preobraziti v živahno lokalno središče z izrazitim duhom modernosti. Število delovnih mest strmo raste – v prvi polovici lanskega leta je bila stopnja rasti 6,4-odstotna. Izboljšujejo se gospodarski kazalniki. Naravnost neverjeten pa je seznam dobrih praks in inovativnih prijemov, ki so jih vpeljali v Kočevju. Kočevje se še vedno sooča s hudimi izzivi, a zaradi načinov, na katere se sooča s težavami, je že postalo zgled za celo Slovenijo.

Zahodna Slovenija: Ajdovščina

Kar je za ostale Slovence vihar, je za Ajdovce malo hujša sapa. Huda kriza, ki je dno dosegla s propadom Primorja, Ajdovščine ni pahnila v stagnacijo. Občina se je na krizo odzvala z vrsto programov. V zadnjih štirih letih so z novo garnituro na čelu kraja aktivnosti dobile dodatni zagon z nadihom modernosti. Prvi uspehi so tu. Trg dela je oživljen. Število turistov se je v petih letih povečalo za 62 odstotkov. S podjetji okrog svetovno znane letalske tovarne Pipistrel in z manjšim grozdom biotehnoloških podjetij okrog centra odličnosti COBIK Ajdovščina razvija potencial za to, da postane nišno usmerjeno visokotehnološko središče.  Dodajmo še vrsto dobrih praks, ki so jih v občini razvili zlasti na področju mladih in večjega vključevanja občanov v odločanje.

 

Od Koroške do Posavja: Radlje ob Dravi

 V tretje gre rado, kar majčkeno zveni kot – »Radlje«. Samo dve občini sta trikrat postali kandidatki za nagrado Zlati kamen: Ljubljana in Radlje ob Dravi. Letos so nas prepričale z merljivimi kazalniki in – kot vedno – z navdušujočo inovativnostjo in svežino. Glede na naš sestavljeni indeks ISSO so se Radlje v zadnjih nekaj letih povzpele za 52 mest. Po indeksu preboja se uvrščajo v zgornji deset odstotkov občin.  Še nedavno Radelj ni bilo na slovenskem turističnem zemljevidu. V kratkem času so postale ne le turistični kraj, ampak kar nosilec srebrnega znaka zelene destinacije in to zaradi za naše okolje izvirne ideje, vodnega parka s prvim biološkim bazenom pri nas.

Vzhodna Slovenija: Ruše

Kaj je to razvojni zasuk? Tisto, kar so naredili v Rušah. V prejšnjem obdobju so se osredotočali na stvari, na infrastrukturo. V zadnjih štirih letih so v ospredje postavili človeka. Posebno pozornost namenjajo izobraževanju, torej duhu, in športu – telesu. Na področju izobraževanja skrbijo za koordinacijo s podjetji, za delo z nadarjenimi, uvedli so bolj zdrave in učinkovite kinestetične mize, pripravljajo projekt brezplačne šole. Vse to je majhen delček mozaika, zaradi katerega so Ruše na šestem mestu po življenjskem standardu med vsemi slovenskimi občinami. Po vrednosti merljivih kazalnikov so Ruše ena najhitreje razvijajočih se občin v Sloveniji.

Oceni članek
0
Bodi prvi in oceni članek!

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • marec 2019
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2019
  • Dobre prakse razvojno najprodornejših občin
  • veliki intervju: dr. Janez Bogataj
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva