Zlati kamen 2019: utemeljitev izbora

08.03.2019 | rm
0
Zlati kamen 2019: utemeljitev izbora

 Ni skrivnost, da je Novo mesto slovenska izvozna lokomotiva in da ima za slovenske razmere izjemno razvito gospodarstvo. Prav tako vsi vemo, da je dolenjska metropola eno od slovenskih osrednjih kulturnih središč z bogato tradicijo in živahnim dogajanjem. A kaj je novega v Novem mestu? Če odmislimo živahnost krajevnega gospodarstva, je bilo Novo mesto nedolgo nazaj razvojno zaspan kraj z neizkoriščenimi potenciali.  Pred nekaj leti smo Novo mesto že uvrstili med finaliste izbora za Zlati kamen. Tedaj smo ugotavljali, da so se s takrat še novo garnituro na čelu mestne občine pokazala znamenja preobrata. Zdaj nam ni treba več govoriti o znamenjih. Preobrat je tu. Novo mesto je najbolj napredovalo med vsemi mestnimi občinami v zadnjih petih letih. Glede na sestavljeni indeks ISSO je izboljšalo uvrstitev za 22 mest.

Novo mesto ob tem postaja tudi eno najbolj sodobno upravljanih občin pri nas. To upravljanje daje na eni strani velik poudarek na elemente kot trajnostni in socialno občutljiv razvoj, na drugi pa uporaba tehnologij ti. pametnega mesta. »Občanom  bodo že kmalu na voljo interaktivna parkirna mesta, najnaprednejša senzorika kakovosti zraka, zajem in merjenje porabe vode in energentov, razvoj pametne ulične razsvetljave in merjenje zadovoljstva občanov.« Pred kratkim je Novo mesto dobilo novo univerzo, peto pri nas. In kaj bolje kaže razliko med »prej« in »zdaj« kot velodrom v Češči vasi? Dirkališče je leta propadalo. Zdaj okrog prenovljenega velodroma nastaja sodoben športni center. Veter pozitivnih sprememb.

Novo mesto je tudi glede na kazalnike, povezane s kulturo, uvrščeno zelo visoko. A predvsem je pomembno, kako kulturo v mestu razumejo. Uspešne posameznike so v Novem mestu prepoznali kot pomemben del krajevne kulturne identitete in ob tem močno ozavestili vlogo nadpovprečnosti oz. odličnosti. Na ta način so kulturo povezali z ustvarjalnostjo in jo - brez velikih besed - umestili kot središčni moment krajevnega razvoja. Takšna razvojna paradigma je pri nas dokaj redka – meritokratski poudarek tega vzorca pa mestna politika uravnotežuje s številnimi socialno obarvanimi ukrepi. Novo mesto je v ospredje postavilo ustvarjalnost, talent in odličnost. To je pozitivni duh in smo tak pozitivni duh vodi do resničnih sprememb na bolje. To je zgled za vso Slovenijo in razlog, da mestni občini Novo mesto podeljujemo nagrado Zlati kamen.

Oceni članek
0
Bodi prvi in oceni članek!

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • marec 2019
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2019
  • Dobre prakse razvojno najprodornejših občin
  • veliki intervju: dr. Janez Bogataj
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva