Zlati kamen 2020: Idrija

Zakaj je Idrija ponovno prejela nagrado za razvojno najbolj prodorno občino?
12.02.2020 | zk
0
Zlati kamen 2020: Idrija

Ko se je pred nekaj leti začenjal japonsko-slovenski projekt gradnje pametnih energetskih omrežij NEDO, sta dva japonska strokovnjaka prišla v odročen kraj, izgubljen med hribi zahodne Slovenije. Bila sta skeptična. Obiskala sta že več krajev, Idriji pa sta namenila eno uro. Ostala sta precej dlje, »naenkrat se jima ni več mudilo na letalo,« je povedal tedanji idrijski župan Bojan Sever. Sledile so jima ekipe drugih strokovnjakov.  Japonska obiskovalca sta – menda – ob prihodu domov povedala: »če se bo kje zgodilo, se bo v Idriji.« Tako je Idrija postala prvo pilotno mesto v projektu NEDO.

Po tem, ko je Idrija pred skoraj desetletjem prejela nagrado Zlati kamen kot prva občina, se je kraj začel razvijati v smer pametnega naselja. Ne le NEDO, v Idriji vpeljujejo tehnologije pametnega mesta tudi prek drugih projektov. Tega se lotevajo »po idrijsko«. Torej pametno, povezovalno in s premislekom. Vključujejo se v mednarodne projekte, povezujejo s kraji v Sloveniji in Evropi, v razvoj vključujejo različne skupine, na primer mlade. V projekte pametnega mesta so vključena tudi domača, idrijska podjetja. A ta domača podjetja so obenem svetovni tehnološki prvaki.

Idrija je – kot pravijo v kraju - »zibelka tehnološkega razvoja«. Idrijska »pamet« se naslanja na rudarsko dediščino in s tem tehnološko tradicijo kraja. To dediščino skrbno varujejo: v Idriji so jo uredili kot geopark svetovnega pomena in uspeli rudnik vpisati na seznam svetovne dediščine UNESCO.

Idrija je kraj nasprotij. Je med najbolj kozmopolitskimi kraji v Sloveniji in obenem odmaknjena v hribovsko zakotje. Ne pozabimo, Idrija se je na svetovni zemljevid vpisala stoletja pred Slovenijo. A  nikdar ne bo povezana ne z avtocesto ne z železnico. Poudarja preteklost – in je obrnjena v prihodnost. Je kraj s starim rudnikom in najnaprednejšo tehnologijo.

Kot pravi sociolog Pavel Gantar,  član Strokovnega sveta Zlati kamen: pri Idriji vse klasične teorije regionalnega razvoja odpovedo. Razen modela Richarda Floride, ki v ospredje postavlja ustvarjalnost. Kot so zapisali v enem od idrijskih razvojnih dokumentov: »Ob imenu Idrija se človek nasmehne: zaradi hudomušnih in prijaznih ljudi, ki že s svojo govorico sporočajo kako enkratni so.«

Ustvarjalnost. Pozitivni duh. Odprtost v svet. Povezovalnost. Skrb za dediščino in močna zavest o krajevni identiteti. Tehtna razvojna strategija, odprta na močno zavest o krajevni identiteti. Vrsta pomembnih razvojnih korakov, ki jih je občina naredila po prvi nagradi leta 2012 in s katerimi je postala Idrija pionir pri uvajanju tehnologij pametnega mesta. Dovolj za to, da podelimo Idriji nagrado Zlati kamen drugič. Če kje, potem v Idriji.

 

Celotna utemeljitev

Oceni članek
0
Bodi prvi in oceni članek!

Oddaj svoj komentar

Za komentiranje člankov, moraš biti prijavljen!

Pošlji članek prijatelju

Vaš e-poštni naslov
E-poštni naslov prejemnika
Sporočilo
Komentarji
  • Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Prijava na e-novice

Oglasno sporočilo

Revija Zlati Kamen

Revija Zlati Kamen
Posebna priložnostna izdaja
  • februar 2021
  • Finalistke izbora za nagrado Zlati kamen 2021
  • Zlati intervjuji
  • Občina zdravja 2021
Prelistaj

Članki

Izdelava spletnih strani: Positiva